De vele aardbevingen in Groningen zijn een gevolg van de gaswinning daar.

Opnieuw twee lichte aardbevingen in noorden van Nederland, al meer dan 900 schademeldingen

In de Nederlandse provincie Groningen zijn er afgelopen nacht opnieuw twee aardbevingen geweest. Met een kracht van 0,9 en 1,1 waren ze wel veel lichter dan de beving van woensdag. Na die eerste beving zijn intussen meer dan 900 schademeldingen binnengekomen. In tien gevallen is er sprake van een "acuut onveilige situatie".

Het epicentrum van beide aardbevingen lag in de buurt van de stad Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer.

De teller staat nu al op veertien aardbevingen deze maand in Groningen. Dergelijke kleine bevingen vinden wekelijks plaats in het noorden van Nederland.

Woensdag beefde de aarde daarentegen met een grotere kracht: 3,4. Het epicentrum lag toen in het dorp Westerwijtwerd, een deelgemeente van Loppersum, zo'n 20 kilometer van de stad Groningen. Het ging om een van de zwaarste drie bevingen in Groningen van de afgelopen jaren. Honderden mensen werden uit hun slaap opgeschrikt, maar er vielen geen gewonden.

Meer dan 900 schademeldingen

Na de zware aardbeving van gisteren zijn intussen meer dan 900 schademeldingen binnengekomen. In 10 gevallen is de schade zo ernstig dat er sprake is van een acuut onveilige situatie. Dat betekent dat een woning zo goed als onbewoonbaar is door scheve muren of een krakende en onveilige constructie. Er zijn tijdelijke maatregelen genomen, de bewoners moeten hun huis niet verlaten.

De zwaarste aardschok in Groningen dateert van 2012, ook in Loppersum. Die had een kracht van 3,6. Er kwamen toen 3.000 schademeldingen binnen.

De aardbevingen in Groningen zijn een gevolg van de gaswinning daar, waarmee eind jaren 50 werd begonnen. In het gebied ligt een groot gasveld. Intussen is besloten om de gaswinning langzaamaan af te bouwen. Van een versnelde afbouw kan echter geen sprake zijn, liet de Nederlandse premier Mark Rutte gisteren na de zwaardere schok verstaan. Dat zou volgens hem de bevoorrading in het gedrang brengen.

Meest gelezen