Kunstenaar bouwt houten velodroom in Brussel

Bruno Herzeele en zijn echtgenote Elke Thuy bouwen op het binnenplein van de gewezen rijkswachtkazerne in Etterbeek een houten velodroom. Voor het koppel is de velodroom in de eerste plaats een kunstwerk, maar je kan er binnenkort ook een rondje op rijden.

"See U" kreegt het project als naam. Het maakt deel uit van Le Grand Départ 2019, het feestprogramma rond de start van de Ronde van Frankrijk in Brussel. Herzeele en Thuy zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze bouwden eerder al zo een velodroom in Kortrijk en Antwerpen. "De velodroom is een artistieke installatie die gaat over ritmes, zowel visuele, auditieve als fysieke. Het is een werk dat het artistieke verbindt met het speelse, de publieke ruimte met mensen, en mensen met elkaar", legt Bruno uit.

40 ton hout

De bouw van de velodroom heeft twee weken geduurd. De piste is 101 meter lang. "Het publiek mag zijn eigen fiets een rondje komen rijden. Maar er zullen ook ter plaatse fietsen te huur zijn, die speciaal voor het pistewerk gebouwd zijn. Maar de constructie kan evengoed gebruikt worden als tribune voor een theater- of filmvoorstelling. Maar ik vermoed dat de meeste mensen zullen komen om te fietsen", lacht Herzeele.

Meest gelezen