AFP or licensors

Zaak rond valse medewerkster: Marine Le Pen moet het Europees Parlement 300.000 euro terugbetalen

De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen moet 300.000 euro terugbetalen aan het Europees Parlement omdat ze er een fictieve medewerkster had. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Le Pen werd in juni vorig jaar al veroordeeld, maar ging toen in beroep tegen de beslissing. Nu moet ze de vergoeding die de medewerkster van het Parlement kreeg dus definitief terugbetalen. 

De hele zaak draait rond Catherine Griset. Griset stond tussen eind 2010 en begin 2016 op de loonlijst van het Europees Parlement, als medewerkster van de Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen. Alleen zou Griset nooit echt als assistente van Le Pen hebben gewerkt. Volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg kon Le Pen "niet aantonen dat Griset effectief werk voor haar verrichtte." De totale vergoeding die de medewerkster ontvangen had van het Parlement, moet Le Pen nu dus terugbetalen. 

De zaak kadert in een grotere affaire waarbij ook andere leden van de partij van Marine Le Pen, het radicaal-rechtse Rassemblement National (ex-Front National), in het vizier komen. Zij zouden allemaal lonen hebben opgestreken voor waarschijnlijk fictieve medewerkers in het Europees Parlement. De Franse politica zou dat hele systeem georganiseerd hebben, maar dat heeft ze altijd ontkend. Ze blijft er ook bij dat zij en haar partijgenoten geen fictieve medewerkers hadden. 

Le Pen reageert op Twitter: "De situatie is grotesk. Ik heb elk bewijs dat mijn assistente gewerkt heeft getoond, en twee keer weigert het Europees Hof ze te bekijken." Le Pen zetelde van 2004 tot 2017 in het Europees Parlement. 

Marine Le Pen en Catherine Griset zijn beide kandidaat voor de Europese verkiezingen, die in Frankrijk ook aanstaande zondag plaatsvinden. Le Pen staat op de 78ste en voorlaatste plaats op de lijst van Rassemblement National, Griset op de 10e. 

Catherine Griset in 2017

Meest gelezen