Videospeler inladen...

Met één druk op de knop de politie waarschuwen: stalkingslachtoffers krijgen een mobiel alarm 

Slachtoffers van stalking kunnen binnenkort snel de politie verwittigen met een nieuw soort mobiel stalkingalarm. Met één druk op de knop staat het slachtoffer in contact met de politie. Die kan dan live volgen en een patrouille sturen. In een eerste fase wordt het alarm toegepast in Gent, later zal het worden uitgerold over heel België.

Slachtoffers van stalking die plots in levensgevaar verkeren, moeten snel de politie kunnen verwittigen. Dat is het idee achter het nieuwe mobiele stalkingalarm dat vandaag werd voorgesteld door minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Het gaat om een knop waarmee het slachtoffer onmiddellijk de politie kan verwittigen. Die kan dan live meeluisteren en snel een interventieploeg sturen naar de exacte locatie.

Er bestaat al een ander soort stalkingalarm, maar dat wordt gekoppeld aan de vaste telefoon van het slachtoffer. Het kan dus enkel thuis worden gebruikt. Maar slachtoffers lopen ook buitenshuis gevaar. Het alarm dat vandaag werd voorgesteld is volledig mobiel en kan dus overal worden gebruikt.

Het is niet de bedoeling dat iedereen het mobiele stalkingalarm gaat gebruiken. Enkel slachtoffers van levensbedreigende stalking door een ex-partner komen in aanmerking. Daar is een reden voor, verduidelijkt Ibel Tryhou van de Dienst Intrafamiliaal Geweld: "We zien dat bij heel veel slachtoffers die gestalkt worden, de stalker een ex-partner is. In die situaties is de kans ook groter is dat de situatie escaleert met in het slechtste geval een fatale afloop."

Het nieuwe mobiele stalkingalarm zal vanaf september worden gebruikt, eerst in een testfase in Gent. Later zal het worden uitgerold over het hele land.

Bekijk het verslag over de app uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen