Videospeler inladen...

Socialisten van PvdA aan de leiding in eerste exitpoll na Europese verkiezingen in Nederland

In Nederland heeft de openbare omroep NOS een eerste, erg voorlopige exitpoll vrijgegeven na de Europese verkiezingen. Daarin ligt de PvdA aan de leiding met 5 zetels. Dat is de partij van kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. De VVD en het CDA hebben elk 4 zetels. Grote uitdager Forum voor Democratie moet het met 3 zetels stellen.

Om 21 uur zijn in Nederland de stembureaus dichtgegaan na de Europese verkiezingen die daar vandaag al plaatsvonden. Op hetzelfde moment gaf de NOS een eerste exitpoll vrij die de socialisten van de PvdA op kop zet met 5 zetels (+2):

De liberale partij VVD van premier Mark Rutte volgt op de voet met 4 zetels (+1), net als de christendemocraten van het CDA. Die laatste partij levert wel 1 zetel in.

Forum voor Democratie van Thierry Baudet moet het voorlopig met 3 zetels stellen. De extreemrechtse partij komt weliswaar uit het niets bij deze verkiezingen. Lijsttrekker Derk Jan Eppink reageert dan ook tevreden. "In zetelaantallen zijn wij de grote winnaar", zegt hij.

Die andere extreemrechtse partij, de PVV van Geert Wilders, verliest 3 zetels en houdt er nog 1 over. Ook de links-liberale partij D66 moet fors incasseren en houdt nog 2 zetels over.

GroenLinks wint 1 zetel en klimt tot 3 zetels. De extreemlinkse SP verliest 1 zetel en kan nog op 1 zetel bogen. De ChristenUnie (CU) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) behouden hun 2 zetels.

De Partij voor de Dieren (PvdD) speelt haar enige zetel kwijt en verdwijnt uit het Europees Parlement. De seniorenpartij 50Plus rijft dan weer een zetel binnen en maakt daar juist haar intrede.

De NOS benadrukt dat deze resultaten voorlopig zijn en nog kunnen veranderen. De foutenmarge bedraagt een zetel per partij.

Nog volgens de NOS ging 41,2 procent van de kiesgerechtigde inwoners van Nederland stemmen. Bij de Europese verkiezingen van 2014 was dat 37,3 procent. De officiële uitslag volgt zondagavond.

Bert De Vroey in Den Haag: "Onverwachte overwinning voor PvdA"

Videospeler inladen...

Meest gelezen