Videospeler inladen...

Nederland naar stembus voor Europese verkiezingen, voorlopig lage opkomst

Nederland is het eerste EU-land dat naar de stembus trekt voor de Europese verkiezingen. De stembureaus zijn vanochtend om 7.30 uur opengegaan. De opkomst lijkt voorlopig -gewoontegetrouw- niet hoog te liggen. De campagne was uitgedraaid op een duel tussen premier Mark Rutte en Thierry Baudet, die evenwel zelf geen kandidaat zijn. Gisteravond waren ze nog verwikkeld in een vurig en druk bekeken tv-debat.  

De Nederlanders hebben nog tot 21 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Om 17.30 uur lag de opkomst rond 24 procent, ongeveer hetzelfde als bij de vorige Europese verkiezingen. Het eindpercentage lag bij de vorige verkiezingen op 37 procent.

Toch wordt het de Nederlanders makkelijk gemaakt om hun stem uitbrengen. Zij kunnen dat doen op ongewone, maar erg toegankelijke plaatsen, zoals in treinstations of op de pier van de badplaats Scheveningen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De campagne in Nederland was al bij al vrij mak en draaide uit op een duel tussen het rechts-populistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet, die pleit voor een uitstap uit de Europese Unie, en premier Mark Rutte van de liberale VVD, die zich opwierp als een voorvechter van de EU. Beiden zijn zelf geen kandidaat bij de Europese verkiezingen, maar hun partijen willen de grootste worden. 

Kopstukken hebben stem al uitgebracht

Veel politieke kopstukken hebben hun stem al uitgebracht. De Nederlandse premier Mark Rutte ging met de fiets stemmen in Den Haag, in een stembureau in de basisschool waar hij vroeger zelf leerling was. Thierry Baudet van het FvD bracht zijn stem uit in Amsterdam.

Nederland kiest 29 Europese parlementsleden. Dat zijn er drie meer dan bij de vorige Europese verkiezingen. Dat laatste komt doordat een aantal zetels van de Britse parlementsleden zijn verdeeld onder de andere lidstaten.

Nu Groot-Brittannië toch Europese verkiezingen houdt, zullen drie verkozenen op een "reservelijst" komen te staan. Zij zullen pas na de brexit hun zetel kunnen opnemen. Hetzelfde geldt voor de dertien andere lidstaten die een of meerdere zetels extra moeten krijgen.

Rutte en Baudet met elkaar in de clinch

Gisteravond haalden beiden hard uit naar elkaar in een scherp en druk bekeken debat dat werd uitgezonden in het populaire programma "Pauw". 

Volgens Rutte is Baudet vrouwonvriendelijk, is hij een "zolderkamergeleerde" en schurkt hij veel te dicht aan tegen de Russische president Vladimir Poetin. Baudet verweet Rutte dan weer een volger te zijn, in plaats van een leider. 

De scherpste quote van Rutte over de plannen van Baudet om de EU te verlaten: "Het is alsof u uit het raam springt en hoopt dat u onderweg vleugels krijgt." 

Bert De Vroey: "Europese verkiezingen doen gemoederen hoog oplopen in Nederland"

Videospeler inladen...

Meest gelezen