NICOLAS MAETERLINCK

Bijna 70.000 jongeren staan zondag voor de eerste keer in het stemhokje

Op 26 mei trekken alle Belgen ouder dan 18 verplicht naar de stembus. Onder hen zijn er traditioneel ook die dat voor de allereerste keer in hun leven zullen doen. Deze groep is deze keer wel relatief klein. In totaal zijn er komende zondag 69.103 "first voters", zo meldt het statistiekbureau StatBel aan onze redactie. 

Het contrast met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar is opmerkelijk. Toen waren er in Vlaanderen alleen al 360.000 ‘first voters’. Dat grote verschil heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de vorige stembusgang nog maar enkele maanden achter ons ligt. In oktober 2018 was het meer dan 4 jaar geleden dat er nog eens verkiezingen werden gehouden, waardoor het toen ging over een groep van 18- tot 23-jarigen. Deze keer gaat het enkel om de Belgen die na 14 oktober 2018 hun 18e verjaardag hebben gevierd, en dat zijn er dus 69.103 volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel.

Weinig geloof in de politiek

Naar aanleiding van de vorige verkiezingen deed VRT NWS een onderzoek naar de groep die toen voor het eerst ging stemmen. De resultaten daarvan waren toch enigszins opvallend te noemen. 51% verklaarde toen dat het hen koud liet dat ze voor het eerst mochten gaan stemmen. 48% geloofde zelfs niet in de impact van zijn/haar stem. Net iets meer dan een kwart van de ondervraagden (26%) geloofde dan weer niet dat democratie de beste staatsvorm is voor België.

Tegelijkertijd vond een duidelijke meerderheid (68%) wel dat ze een goed beeld hebben van de belangrijke maatschappelijke thema’s. Daarbij gaven ze aan dat de thema’s milieu, veiligheid, armoede en migratie hen het meeste bezighielden. 

Noot van de redactie: in een eerste versie van dit artikel stond dat het om net geen 11.000 jongeren ging. Die cijfers waren fout. Het ging om een vergissing van het kabinet van Binnenlandse Zaken. 

Meest gelezen