Pretpark Efteling past controversiële attractie aan na commotie

Het Nederlandse pretpark Efteling heeft een attractie met onder meer "gestereotypeerde Afrikaanse en Aziatische poppen" aangepast. De poppen moesten een uiterlijk krijgen dat meer geaccepteerd is in deze tijd, meldt het pretpark.

"Carnaval Festival", zo heet de attractie die toegankelijk is voor alle leeftijden. In de attractie maak je een ritje voorbij poppen en decors die gebaseerd zijn op verschillende landen en culturen. Maar die decors waren zeer stereotiep en werden als racistisch geïnterpreteerd. Als reactie heeft Efteling nu het decor van de attractie aangepast.

Afrikaanse en Aziatische poppen

Vooral over de Afrikaanse poppen in de attractie ontstond heel wat discussie. De poppen werden afgebeeld met kroeshaar en een neusring. Ook de Aziatische poppen, gekenmerkt met lange tanden, zorgden voor ophef. Die kenmerken heeft Efteling nu aangepast. De poppen hebben ook nog kleding gekregen die aangepast is aan de cultuur.

Efteling kwam in 2016 al eens in opspraak over het racistische en kwetsende karakter van de attracties. Naast "Carnaval Festival" zorgde ook "Monsieur Cannibale" - waarin een Afrikaanse kannibaal en een ronddraaiende kookpot te zien zijn - voor problemen. Een actiegroep schreef een open brief waarin werd gedreigd met acties in het park als de stereotypering niet zou verdwijnen. Die laatste attractie is vooralsnog niet aangepast.

Er staat nog geen grote onderhoudsbeurt voor "Monsieur Cannibale" gepland, ook al is die 31 jaar oud
Efteling

Efteling reageerde recent op de uitspraken rond de stereotiepe personages. "Er staat nog geen grote onderhoudsbeurt voor deze attractie gepland, ook al is die 31 jaar oud", zei een woordvoerder van de Efteling eerder. "Als die komt, worden aanpassingen zeker overwogen."

Meest gelezen