Wooninspectie adviseert om sociale woontoren in Gent onbewoonbaar te verklaren

De Vlaamse wooninspectie adviseert aan de stad Gent om een van de woontorens aan het Rerum-Novarumplein onbewoonbaar te verklaren. Na een inspectie bleken 39 van de 60 gecontroleerde woningen niet in orde.

De inspectie stelde blootliggende elektriciteitskabels vast, lichten die te dicht bij het bad hangen, zekeringskasten die elektrische schokken geven of ontploffingsgevaar door rubberen gasleidingen. Volgens de wooninspectie zou dat alles een reden zijn om de flats onbewoonbaar te verklaren, en geeft dat advies dus ook aan de burgemeester.

Renovatie al aan de gang

De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent bevestigt de problemen en laat weten dat er gewerkt wordt aan de woontorens. "WoninGent is volop bezig om de nodige aanpassingen te doen in de appartementen. De algemene delen zijn reeds aangepakt en we proberen om alle problemen op te lossen tegen midden juli", klinkt het daar.

De maatschappij laat wel weten dat sommige veiligheidsproblemen deels ook bij de huurders liggen, daarom komt er een sensibiliseringsactie om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Er zijn ook plannen om het oudste gebouw, gebouw Milenka, te slopen en te vervangen door nieuwbouw.

Opvallend: de kantoren van WoninGent bevinden zich ook in het bewuste gebouw en de maatschappij is eigenaar van het woonblok.

kasto80

Meest gelezen