Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wat is er aan de hand met de egels in ons land?

De laatste jaren vangt het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen steeds meer egels met gruwelijk geïnfecteerde bijtwonden op. Deze lente gaat het al om meer dan 200 exemplaren. Waarom het aantal in stijgende lijn gaat, is niet duidelijk.

De egels in ons land hebben het niet onder de markt. Elke lente krijgt het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen verschillende gewonde exemplaren binnen, maar de laatste jaren gaat het om almaar meer dieren. Vandaag staat de teller al op meer dan 200, dit sinds 1 mei.

"Zo goed als alle egels die we binnenkrijgen, zijn mannetjes met zware bijtwonden", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in "KIES19" op Radio 1. "Egels hebben stekels en die hebben vele voordelen, maar terwijl andere dieren hun wonden kunnen proper likken, kunnen zij dat moeilijk.'

"Vliegen leggen hun eitjes in de wonden. Daaruit komen larven en die veroorzaken verschrikkelijke, etterende wonden. Die zitten aan hun poten, maar vooral aan hun gezicht omdat ze daar makkelijker kunnen worden gebeten. Ze zien er echt verschrikkelijk uit."

Thoelen heeft geen flauw idee waarom het aantal gewonde egels jaar na jaar stijgt. "We hebben niet de indruk dat er nu meer egels zijn dan vroeger waarom er meer conflicten zijn tussen mannetjes die om vrouwtjes vechten. We willen het graag laten onderzoeken. Daarom zijn we met enkele hogescholen in gesprek omdat we vermoeden dat iets aan de hand is. Maar wat precies, daar hebben we voorlopig het raden naar."

Schoenendoos

"Egels zijn vooral nachtdieren. Als overdag eentje opduikt in een tuin, dan is er meestal iets aan de hand. Een gezonde egel die zich bedreigd voelt, zal zich tot een mooi stekelig bolletje oprollen. Zieke dieren doen dat niet. Ze hebben de energie niet meer. Je ziet vaak vliegen rond zieke egels hangen en je ziet de wonden."

"Zulke dieren hebben hulp nodig. We raden mensen aan om handschoenen aan te trekken en ze in een schoenendoos te zetten, klein, rustig en donker, en ze bij ons binnen te brengen. We kunnen ze niet allemaal redden, maar de meeste kunnen we helpen en nadien weer vrijlaten. Dat kost veel tijd want ze zitten vol maden en we moeten hun wonden proper plukken."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Frederik Thoelen in "KIES19" op Radio:

Meest gelezen