Videospeler inladen...

Spoedartsen vrezen meer ernstige ongevallen met elektrische steps nu maximumsnelheid wordt opgetrokken

Er komt kritiek op de versoepeling van de wegcode, die het verkeer normaal veiliger moet maken voor fietsers en voetgangers. De maximumsnelheid voor elektrische steps, rolstoelen en hoverboards wordt opgetrokken van 18 tot 25 kilometer per uur. Volgens Sandra Verelst, hoofd van de spoedafdeling van het UZ Leuven, is dat een slechte zaak. "We verwachten niet alleen een toename van het aantal ongevallen, maar ook van de ernst ervan."

Momenteel mogen elektrische steps, rolstoelen en hoverboards maximaal 18 kilometer per uur rijden. Vanaf eind volgende week wordt dat opgetrokken tot 25 kilometer per uur. Dat is vooral een gelijktrekking met Europese wetgeving. Spoedarts Sandra Verelst van het UZ in Leuven vindt dat een slechte zaak.

"Als mensen binnenkomen bij ons na een ongeval met een elektrische step, gaat het heel vaak om ernstige hoofdletsels", vertelt de spoedarts aan VRT NWS. "18 kilometer per uur is al een behoorlijke snelheid. Als die wordt opgetrokken tot 25 kilometer per uur, gaat het aantal ongevallen en de ernst ervan alleen maar toenemen."

De arts roept vooral op om een helm te dragen. "Het is voor ons niet logisch om geen helm te dragen", zegt ze. "Ernstige hoofdletsels kunnen vermeden worden door een helm te dragen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...