Videospeler inladen...

Arco in volgende regeerakkoord? Van Overtveldt (N-VA): "Dat kan, maar geld zal van Beweging.net moeten komen"

Voor voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) mag een uitbetaling voor Arco-coöperanten gerust in het volgende regeerakkoord, alleen gelooft hij niet dat de volgende regering de gedupeerden effectief zal uitbetalen. Dat heeft hij gezegd in "KIES19" op Radio 1. "Europa zal akkoord moeten gaan en dat zal niet gebeuren. Het wordt tijd dat men dat klaar en duidelijk zegt. Het geld zal van beweging.net moeten komen."

Van Overtveldt ging vanochtend in debat met Hendrik Bogaert (CD&V). Een gevoelige kwestie tussen de twee partijen blijft de Arco-kwestie. Arco was een coöperatieve binnen de Christelijke zuil (vroeger ACW, nu Beweging.net). Tijdens de financiële crisis in 2008 ging Arco overkop, waardoor ruim 800.000 coöperanten hun geld verloren. De federale regering had beloofd om de gedupeerden hun geld terug te betalen, maar dat is niet gebeurd.

"Een woord is een woord", zegt Hendrik Bogaert daarover. Hij vindt dat de volgende federale regering alsnog werk moet maken van een regeling voor de Arco-coöperanten.

Europa moet goedkeuring geven

Als de regering beslist om Arco-gedupeerden hun geld terug te geven, zal de regeling moeten worden goedgekeurd door Europa. Dat blijft een heikel punt. De Europese commissie had eerder gezegd dat een terugbetaling onmogelijk is, maar werd hiervoor teruggefloten door het Europees Hof van Justitie.

CD&V put daar hoop uit dat Arco-coöperanten alsnog vergoed kunnen worden, maar Johan Van Overtveldt koestert weinig illusies. "Het Europees hof heeft beslist dat de commissie België niet kan verbieden om een regeling uit te werken, maar die regeling zal nog steeds goedgekeurd moeten worden door Europa. Dat zal nooit gebeuren. Het wordt tijd dat men dat klaar en duidelijk zegt."

Men moet nu eens heel duidelijk zeggen: indien er geld voor Arco op tafel komt, zal het van Beweging.net moeten komen.

Johan Van Overtveldt (N-VA)

"Het gaat over gelijkberechtiging van gedupeerden, daar kijkt de Commissie streng op toe. Als België met Arco de dam doorbreekt, ga je over heel Europa dezelfde reacties krijgen: dan willen Nederlanders vergoed worden voor ABN Amro."

Dat zal volgens Van Overtveldt nooit gebeuren. "Men moet nu eens duidelijk zeggen: indien er geld voor Arco op tafel komt, zal het van Beweging.net moeten komen."

De Croo: "Geen beloftes doen die achteraf onmogelijk lijken"

Ook ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wijst er in "KIES19" op dat de kans heel erg klein is dat Europa zal toestaan dat de regering de Arco-coöperanten uitbetaalt.  "Dat lijkt me wat men in het Engels noemt een uphill battle." En ook hij benadrukt dat Beweging.net zelf een grote inspanning zal moeten doen.

Op de vraag of een volgende regering de uitbetaling in het regeerakkoord zal schrijven, zegt De Croo "geen vragende partij" te zijn "om beloftes te doen die achteraf onmogelijk blijken". 

Peeters blijft geloven in vergoeding

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zegt dat de volgende regering de Arco-coöperanten wel kan vergoeden. "Een vergoeding is nog altijd mogelijk. Het is belangrijk om te onderstrepen dat verschillende regeringen zich daartoe geëngageerd hebben en dat het belangrijk is dat engagement na te leven.  De volgende regering moet werk maken van die vergoeding voor de Arco-coöperanten die daar al jaren op wachten", zegt Peeters.

Bekijk het verslag over Arco uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen