Is Archie (en andere kinderen) veganistisch opvoeden een goed idee? "Het is ronduit gevaarlijk", zegt kinderarts

(Jonge) kinderen veganistisch opvoeden is geen goed idee en kan tot catastrofes leiden. Dat zegt kinderarts Johan Marchand van het UZ in Jette in "KIES19" op Radio 1 naar aanleiding van de geruchten dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hun zoon Archie zo'n dieet zonder dierlijke producten willen geven.

Consternatie in het Verenigd Koninkrijk: prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zouden van plan zijn hun zoon Archie veganistisch op te voeden en hem dus geen enkel product van dierlijke oorsprong te laten eten. De Queen herself zou zich heftig tegen dit plan verzetten.

Voorlopig blijft het bij wilde roddels in de gespecialiseerde pers, maar hoe dan ook is het absoluut geen goed idee om (jonge) kinderen een veganistisch dieet voor te schotelen. Dat zegt kinderarts Johan Marchand van het UZ in Jette in "KIES19" op Radio 1.

"We zijn zelf zoogdieren", zegt hij. "Als we onze kinderen borstvoeding geven, krijgen ze dierlijke voeding. Die is volledig aan hen aangepast. Ook alternatieven (kunstmatige babyvoeding, red.) zijn aangepast en bevatten alles wat een kind nodig heeft. Daar zijn enorm veel onderzoek en richtlijnen mee gemoeid."

(Jonge) kinderen uitsluitend plantaardige producten laten eten, noemt Marchand ronduit gevaarlijk omdat ze dan broodnodige voedingstoffen missen. "Vooral essentiële eiwitten die nodig zijn voor de ontwikkeling, cruciale eiwitten die nodig zijn voor bijvoorbeeld de hersenfunctie."

"Daarnaast treedt een gebrek aan bepaalde vitamines en ijzer op. Dat kan je moeilijk via plantaardige producten compenseren. Vaak wordt soja gebruikt, maar daaraan worden bepaalde stoffen toegevoegd om die voor menselijke voeding geschikt te maken."

Diehards

"Het gaat verder dan jonge kinderen", waarschuwt Marchand. "Ook voor oudere kinderen, adolescenten en zelfs volwassenen is een veganistisch dieet niet adequaat. Mensen die consequent veganistisch eten, de diehards, hebben zeker en vast tekorten. Dat geldt ook voor een zogende moeder. In haar moedermelk ontbreken mogelijk bepaalde stoffen."

"In het geval van veganisme zijn een aantal gevallen bekend waar echt catastrofes hebben plaatsgevonden met kinderen die volledig ondervoed waren. Eigenlijk kan je dan van verwaarlozing spreken want ze kregen geen correcte voeding."

"Mensen zijn geen planteneters. Wij zijn alleseters. In dat opzicht is het echt onmogelijk om op basis van plantaardige voeding een volwaardig dieet samen te stellen. Dan heb ik het niet over diervriendelijk eten of geen vlees eten want voor een vegetarisch dieet bestaan wel alternatieven om bepaalde eiwitten te compenseren."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Johan Marchand in "KIES19":

Meest gelezen