Videospeler inladen...

Premier Narendra Modi eist overwinning op: "India wint opnieuw"

In India ligt volgens de eerste tellingen de hindoe-nationalistische BJP (Bharatiya Janata Party) van premier Narendra Modi ruim aan de leiding na de parlementsverkiezingen. Modi heeft de overwinning al opgeëist. Zijn hindoe-nationalistische partij lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement. "India wint opnieuw", reageert Modi op Twitter. De eerste felicitaties voor Modi kwamen uit buurland Pakistan. 

Modi is erg populair in India, maar toch leek het onzeker of zijn partij de absolute meerderheid in het parlement zou behouden. Dit lijkt nu toch te gaan lukken. Modi klonk erg zelfverzekerd: "Ik denk dat dit de eerste keer in lange tijd is dat de regering een tweede termijn verovert met een meerderheid", zei hij.

Modi's uitdager, de Congrespartij, heeft haar nederlaag toegegeven.

Copyright 2019 The Associated Press. All Rights Reserved.

Verkiezingen in India organiseren, is een huzarenklus. Zo'n 900 miljoen stemgerechtigden - wat meer is dan de volledige bevolking van de Europese Unie - kunnen stemmen. Door de enorme logistieke omvang werden de verkiezingen gespreid over zes weken.

De opkomst voor de verkiezingen lag rond 67 procent. Dat is meer dan bij de verkiezingen van 2014. Toen bedroeg de opkomst 66,4 procent, wat een record was voor India. De volledige uitslag zal wellicht vrijdag bekend zijn.

Eerste felicitaties komen uit Pakistan

Narendra Modi heeft intussen felicitaties gekregen van zijn Pakistaanse ambtsgenoot Imran Khan, die zegt dat hij met Modi wil ijveren voor vrede in zuidelijk Azië. "Ik kijk ernaar uit met hem te werken aan vrede, vooruitgang en welvaart in Zuid-Azië", aldus Khan.

Dat de leider van Pakistan als eerste Modi de hand reikt, is opmerkelijk. Pakistan en India bestoken elkaar nog geregeld in het grensgebied Kasjmir, dat door beide landen wordt geclaimd. In 2003 stemden ze in met een staakt-het-vuren, maar het bestand wordt vaak geschonden. 

Bekijk het verslag van de verkiezingen in India uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen