Videospeler inladen...

Vlaming in het Verenigd Koninkrijk: "Als ik hier alleen woonde, dan was ik al vertrokken"

Vandaag stemmen de Britten voor het Europees Parlement, in de "verkiezingen die nooit hadden mogen plaatsvinden". Maar omdat de brexit is uitgesteld, kunnen ze er niet aan ontsnappen. Ook Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd zijn als kiezer mogen hun stem uitbrengen. De Vlaming Mario Verschaeve doet dat met overtuiging.

Mario Verschaeve woont al 18 jaar in Huddersfield, een stad in Yorkshire, in het noordoosten van Engeland. Hij is getrouwd met een Britse en heeft 3 kinderen. Hij heeft speciaal een dag vrij genomen om te gaan stemmen. "Ik hoop dat mijn stem en die van honderdduizenden andere Europeanen iets kan bijdragen." 5 jaar geleden haalde het populistische UKIP hier 3 van de 6 zetels, ook nu wordt de Brexitpartij van Nigel Farage hier wellicht de grootste.

Voor Mario Verschaeve was het resultaat van het brexit-referendum nu bijna 3 jaar geleden een koude douche, vertelt hij op weg naar het stembureau. "De volgende ochtend riep mijn buurvrouw over de haag wanneer we zouden vertrekken. En ook collega's op het werk vroegen of ik mijn koffers al aan het pakken was. Dat laatste was niet kwaadaardig bedoeld, maar echt aangenaam was het niet. "

Extra hindernissen voor EU-burgers

Verschaeve is geregistreerd als kiezer in het VK en dus mag hij stemmen in deze verkiezingen. Tijdens het referendum over de EU-uitstap was dat niet het geval. "Ze hebben het wel extra moeilijk gemaakt", zegt hij. "Zo moesten we dit keer een formulier ondertekenen dat we niet in ons eigen land zouden stemmen. Dat werd pas last-minute bekendgemaakt, en veel Europeanen hebben daardoor de deadline gemist. Het lijkt alsof de regering bang is voor te veel pro-Europese stemmen."

Als ik hier alleen woonde? Dan was ik al vertrokken.

Het stembureau van Mario Verschaeve is enkele honderden meters van zijn huis, in een oude kerk. Echt storm loopt het er niet, traditioneel is de opkomst voor Europese verkiezingen laag, meer dan 65 procent van de kiezers komt niet opdagen. "Mijn keuze ligt voor de hand", zegt hij bij het binnengaan. "Ik stem voor een pro-Europese partij, dat wil zeggen de Liberaal-democraten of Groen. Geen enkele van de andere partijen komt in aanmerking."

No-deal brexit en de auto-industrie

Toch is Verschaeve eerder pessimistisch. "Met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen - premier May op weg naar de uitgang, de kans dat een echte "brexiteer" het roer overneemt- neemt de kans op een "no-deal" brexit alleen maar toe. En dat kan zware gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor het bedrijf waar hij werkt, in de auto-industrie. "We zijn heel erg afhankelijk van onze uitvoer naar de EU. Als we plots hogere tarieven moeten betalen, dan zal dat veel pijn doen." 

Toch denkt Mario Verschaeve niet aan vertrekken. "Voor mij is dat geen optie. Mijn vrouw en mijn kinderen spreken alleen maar Engels, waar zouden we naartoe trekken? Ik heb veel vrienden en fijne collega's. Alleen voel ik me hier, zoals vele andere Europeanen, niet meer echt welkom. Daar lig ik 's nachts soms van wakker." zegt hij.  "Als ik hier alleen woonde, dan was ik al vertrokken."

Bekijk de getuigenis van Mario Verschaeve hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen