Videospeler inladen...

Weyts (N-VA) en Rzoska (Groen) zijn het eens: "De dienstverlening van De Lijn is niet goed"

De dienstverlening van De Lijn is niet goed genoeg. Daarover zijn Björn Rzoska (Groen) en Ben Weyts (N-VA) het eens in een debat in "Terzake". Over oorzaak en remedies verschillen ze wel van mening.

Een goed openbaar vervoer moet meehelpen om de fileknoop in ons land op te lossen, maar de tevredenheid van de reizigers staat op een laag pitje. Die ontevredenheid heeft niet zozeer te maken met de prijs van het openbaar vervoer, maar met de slechte dienstverlening, zeggen zowel Rzoska als Weyts.   

Als oorzaak wijst Rzoska naar de besparingen bij De Lijn. "Het probleem van de afgelopen legislatuur is dat er bespaard is op de dagelijkse uitbating van De Lijn - minder chauffeurs en minder vervoerskilometers - en het gevolg is dat de tevredenheid van de reizigers zeer laag is. Als we het fileprobleem voor een stuk willen oplossen, dan moeten we zorgen dat de mensen bussen en trams hebben waarop ze kunnen rekenen."

Om dat te bereiken moet er meer geïnvesteerd worden, niet alleen in materieel maar ook in personeel. "Belangrijk is dat de frequentie omhooggaat. In Gent bijvoorbeeld is de commerciële snelheid van bussen en trams met 20 procent gestegen. Dat betekent dat je met dezelfde middelen meer ritten kan doen", zegt Rzoska.

Weyts zegt dat de besparingen bij De Lijn alleen gingen over de organisatie zelf, omdat die te veel geld opslorpte. "Op de dienstverlening hebben we niet bespaard. De capaciteit van De Lijn en het aantal betalende reizigers is gestegen." Desondanks is niet de prijs maar de dienstverlening een probleem, geeft Weyts toe.

Hij verwacht veel heil van de vervoersregio's, waar de lokale besturen mee kunnen beslissen over het aanbod van De Lijn en daarvoor de nodige middelen krijgen. "Zij zullen dan veel meer geneigd zijn om bijvoorbeeld investeringen te doen in aparte beddingen, omdat zij zelf mee kunnen beslissen", denkt Weyts.

Rzoska gelooft niet in het concept van de vervoersregio's. "Tot nu toe is die hervorming een papieren hervorming die alleen in theoretische modellen is uitgewerkt. Het probleem dat ik hoor van de lokale besturen is dat ze moeten werken met een gesloten enveloppe, er komen dus geen middelen bij. Als de ene gemeente dan bij een buurgemeente iets wil wegnemen om iets extra's te realiseren, dan lukt dat niet."

Bekijk hieronder het hele debat in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen