Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ze weten al op wie ze gaan stemmen, maar welke verrassing voorspellen "Zinzen & Van Cauwelaert" nu zondag?

"Het kabbelde van het ene onderwerp naar het andere. De blauwe pakken en de bruine schoenen van de kandidaten waren de enige constante." Met die woorden vat De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert de op haar laatste benen lopende kiescampagne samen. In het gezelschap van gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen maakt hij een balans op en blikt hij vooruit naar wat we mogelijk mogen verwachten op verkiezingsdag. Maar eerst focussen ze nog een laatste keer op de gebeurtenissen van vandaag.

Een van de grootste punten van kritiek die de federale regering kreeg, was de - vooraf onaangekondigde - verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. In "Iedereen kiest" bij Phara de Aguirre liet Meryame Kitir (SP.A) haar onvrede hierover blijken.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Ik vond dit een heel sterke tussenkomst", zegt Walter Zinzen. "Ze maakt in een paar volzinnen gehakt van die beslissing om de pensioenleeftijd te verhogen." Wat hem nog meer opvalt, zijn de reacties van haar politieke tegenstanders. "Die zitten heel beteuterd te knikken, alsof ze denken 'eigenlijk heb je wel gelijk.' Iets wat ze natuurlijk niet met zoveel woorden willen zeggen."

Rik Van Cauwelaert is daarentegen niet helemaal overtuigd van wat hij in bovenstaande beelden heeft gezien. "Bravo voor de manier waarop het gebracht is, maar dit zijn goed ingestudeerde toneeltjes in een verkiezingscampagne."

Volgens Van Cauwelaert was er na de gemeenteraadsverkiezingen weinig optimisme om die verkiezingscampagne aan te vatten. "Maar ze zijn hier en daar wel terug in de belangstelling gekomen, denk maar aan het pensioendebat met Bart De Wever (N-VA)." 

Toch heeft de SP.A volgens Walter Zinzen ook enkele kansen gemist in deze campagne. "Het stelt me teleur dat ze sommige thema's onbehandeld laten. Iets wat ook het geval is voor Groen. Van de oppositie verwacht je een alternatief voor belangrijke thema's uit de afgelopen legislatuur (regeerperiode, red.)" Als voorbeeld haalt Zinzen Asiel en Migratie aan. "Ik vermoed dat ze het beleid daarrond niet goedkeuren, maar er wordt weinig over gezegd. Alsof ze bang zijn om rechts te versterken", aldus Zinzen.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

In deze campagne kwamen thema's als pensioenen, migratie, onderwijs,... ruimschoots aan bod. Over veel andere thema's werd door de politiek met geen woord gerept. Al in de eerste aflevering van "Zinzen & Van Cauwelaert bij Ivan" maakte Walter Zinzen zich daar zorgen over.

Lees verder onder de (archief)video.

Videospeler inladen...

Tien dagen na die beelden kan Zinzen het lijstje van ontbrekende thema's verder aanvullen. "Wallonië, Brussel, wat is daarover gezegd in de campagne? Defensie, alsof er geen grote aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen is gebeurd door de vorige regering. Cultuur? Niet behandeld." 

Enkele dagen geleden kwamen Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) tegen in de gangen van de VRT. "Hij begroette ons met de woorden "ik ben de minister van Cultuur, ik ben er nog." Ja, hij is er. Maar waar was hij in de campagne", vraagt Zinzen zich af. "Waar was hij de afgelopen jaren", vult Van Cauwelaert aan.

Volgens Van Cauwelaert is het met de laatste peilingen onmogelijk om zonder N-VA een Brusselse regering te vormen. "Andere Franstalige partijen hebben al hun veto gesteld tegen de N-VA en je ziet ook dat Vlaams Belang daar scoort."

Veel, zoniet alles, zal dus afhangen van hoe de Franstalige partijen gaan reageren. "Dat vraag ik mij echt af. Zeker mocht blijken dat de peilingen bewaarheid worden." Optimistisch is Rik Van Cauwelaert in dat geval allerminst, wel integendeel. "Dan dreigt er een totale blokkering", vreest Van Cauwelaert.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

In deze campagne werd op Canvas een stem gegeven aan de honderdduizenden blancostemmers in België. Onder meer door dat programma van Phara de Aguirre is Walter Zinzen benieuwd naar het aantal blancostemmen van komende zondag.

"Het hangt een beetje in de lucht dat dit aantal groter zal zijn dan vorige keer. Maar ik zou daar toch met alle kracht tegen willen protesteren.", zegt Zinzen. "Gaan stemmen is een plicht, maar het is in eerste instantie vooral een recht waar mensen in het verleden hun leven voor hebben gegeven.

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Het is u misschien al opgevallen in de verschillende debatten op radio en televisie: een specifiek woord komt deze campagne wel heel vaak aan bod. Bekijk hieronder een korte montage, dan begrijpt u vast wel wat we bedoelen.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Walter Zinzen is streng na het bekijken van bovenstaand filmpje. "Dit verbergt leegheid. En als je die leegheid vult met goeie ideeën en goeie plannen, dan heb je die trefwoorden niet nodig."

Lees verder onder de foto.

Draagvlak of geen draagvlak, Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert weten ongeveer al op wie zij zelf zullen gaan stemmen komende zondag. "Maar ik blijf er alleszins discreet over", zegt Rik Van Cauwelaert.

Walter Zinzen is eenzelfde mening toegedaan. "Ik denk niet dat het wijs zou zijn om hier te zeggen voor wie ik ga stemmen. We moeten toch onze onafhankelijkheid kunnen bewaren." Wel geeft hij toe dat hij een zwevende kiezer is. Met andere woorden: hij heeft in het verleden al voor verschillende partijen gestemd. "Het is mij al overkomen dat ik zelf op de verschillende niveaus (Vlaams, federaal, Europees, red.) voor een andere partij heb gestemd", vult Van Cauwelaert aan.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Genoeg teruggeblikt, tijd om vooruit te kijken. Wat wordt volgens Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen de grootste verrassing op 26 mei, de dag van de verkiezingen? Zinzen kan er geen antwoord op geven, maar Van Cauwelaert doet wel een poging. "Ik denk dat de SP.A beter gaat presteren dan algemeen wordt aangenomen. En hetzelfde zal gelden voor CD&V", vermoedt de journalist van De Tijd.

"Het wordt koffiedik kijken hoe het gaat lopen met extreemrechts. Ik hoor toch rondom mij dat men verwacht dat er een algemene opstoot zal zijn", besluit Rik Van Cauwelaert.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ter info: op maandag 27 mei analyseren Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert de verkiezingsuitslagen aan tafel bij Ivan De Vadder.

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen