Het aantal patiënten met legionella is gestegen tot 29

Er zijn in de loop van de dag nog twee nieuwe gevallen van legionella vastgesteld in de Gentse kanaalzone. Dat meldt het agentschap Zorg en Gezondheid.  Dat brengt het totaal op 29, de twee nieuwe patiënten verkeren niet in levensgevaar.

Het gaat om twee mannen. De ene is ziek geworden op 2 mei en zit thuis. Zijn toestand is stabiel. De andere werd ziek op 17 mei en is opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt op intensieve zorgen, maar is niet in  levensgevaar. Ook gisteren waren er twee nieuwe gevallen van legionellabesmetting.

Zeventien bedrijven uit de Gentse haven zijn ondertussen volledig ontsmet, om verdere besmettingen tegen te gaan. Maar legionella heeft een incubatietijd van twee tot tien dagen.  "Deze patiënten kunnen nog besmet zijn geraakt voordat we die bedrijven ontsmet hebben", zegt Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid. "We hopen natuurlijk dat elke patiënt de laatste is, maar het zou kunnen dat er nog extra patiënten bijkomen. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, blijven we alle bedrijven vragen wekelijks hun systemen te ontsmetten."

We moeten waakzaam blijven. Er kunnen nog patiënten bijkomen

Joris Moonens, agentschap Zorg en Gezondheid

Tien van de 29 patiënten zijn thuis, 17 patiënten liggen nog in het ziekenhuis, waarvan 4 op intensieve zorgen, maar ze verkeren niet in levensgevaar. 

Voorlopig is er nog geen duidelijkheid over de precieze bron van de besmetting. Legionella is een bacterie die voorkomt in vochtige bodems en water. En dus ook in drinkwater. Meestal is de bacterie slechts in kleine aantallen aanwezig en vormt ze geen gevaar. Maar legionella kan zich ook razendsnel vermenigvuldigen.

Je kan niet besmet raken met de legionellabacterie door het water te drinken, maar wel door besmette waterdruppels in te ademen. Vandaar dat in de eerste plaats naar bedrijven is gekeken met koeltorens.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen