Videospeler inladen...

Lange file aan top van Everest, nu wellicht al 10 doden dit seizoen

De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, heeft tijdens het huidige klimseizoen meer iets weg van een Belgische snelweg: de files zijn er gigantisch en de wachttijden lopen hoog op. Daardoor, en omdat steeds meer klimmers slecht zijn voorbereid, ligt de dodentol dit seizoen al bijzonder hoog: de BBC maakt vandaag melding van een tiende dode. Dat is meer dan tijdens het hele klimseizoen vorig jaar.

Op de Mount Everest (8.848 meter, op de grens van Nepal en Tibet) is het momenteel heel druk, nu het klimseizoen volop op gang gekomen is in de maand mei. Vandaag maakt de BBC melding van een tiende dode in het nog prille klimseizoen, een Britse man die ziek zou zijn geworden nadat hij de top had bereikt en weer aan de afdaling was begonnen. Hij zou 150 meter onder de top bezweken zijn.  

Vrijdag stierf een 56-jarige man uit Ierland op de noordelijke flank (vanuit Tibet, China). Hij bezweek in zijn tentje op 7.000 meter hoogte, nadat hij voor het bereiken van de top was teruggekeerd. 

Andere slachtoffers komen uit India (4), Nepal, Oostenrijk en de VS. Een tweede Ierse man is officieel nog vermist na een val; zijn lichaam is nog niet teruggevonden. 

Het is soms urenlang aanschuiven in de death zone

Woensdag nog werd een foto genomen door een sherpa, net voor de top. Het blijkt één lange file te zijn om die top te bereiken, en dat in de zone boven de 8.000 meter waar zuurstof heel schaars is, en door klimmers ook wel de death zone wordt genoemd. De foto ging in geen tijd viraal. 

Omdat het weer tot nu toe vrij slecht is geweest, proberen heel veel klimmers tegelijk om de top te halen. Maar dat wachten op die grote hoogte is uiteraard gevaarlijk. Vele klimmers zijn al fysiek uitgeput door de klim en door het gebrek aan zuurstof, en moeten dan nog eens uren wachten. 

Tegelijk blijken veel meer mensen die de poging wagen, veel minder ervaring te hebben dan vroeger het geval was. Zij zijn vaak minder goed voorbereid. De Everest wordt gezien als een melkkoe: voor veel geld is een klim naar de top te koop. Mensen met minder ervaring, maar met veel geld, laten zich op die manier verleiden om het toch maar eens te proberen. 

Er gaan opnieuw stemmen op om het aantal toelatingen (de permits) te beperken. 

Meest gelezen