Allereerste eco-shoppingcenter opent in Brussel

Het eerste ecologische winkelcentrum van België opent de deuren op de Charleroisesteenweg in Brussel. Yuman is een shoppingcenter met winkels waar alles draait rond recyclage en upcycling.

“Het idee is ontstaan doordat er steeds meer winkels komen die inzetten op de korte keten en er anderzijds steeds meer klanten zijn die anders willen consumeren, en die willen wij samenbrengen”, vertelt Ingrid De Roo, die meewerkt aan het project. “Eigenlijk kan je het vergelijken met een ander shoppingcenter, maar dan met een circulaire insteek. Je vindt hier decoratie, cosmetica, tweedehands, bioproducten, horeca, maar dus vanuit die ecologische gedachte.” Yuman is hiermee het eerste ecologische shoppingcenter van België. Ook in Zweden bestaat al zo’n project.

Ecologisch, maar ook sociaal

Niet alleen de winkels en hun producten zijn groen, maar ook het gebouw zelf is ecologisch. “Het shoppingcenter is ingericht met tweedehandsmateriaal afkomstig van WTC Brussel. Het onderhoud van het gebouw wordt uitbesteed aan APRE, een sociale-economieorganisatie uit Vorst. Hiermee proberen we ook mensen te helpen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt.”

Positieve impact

“We willen mensen inspireren met Yuman. Leven en consumeren heeft sowieso een impact, maar laten we daar een positieve impact van maken”, sluit Ingrid De Roo af.

Meest gelezen