Belgen in EU-landen misnoegd: "Wisten niet dat we ons moesten registreren voor Europese verkiezingen"

Nogal wat Belgen die in een andere Europese lidstaat wonen, hebben niet kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Ze hadden zich daarvoor extra moeten laten registreren, maar velen wisten dat kennelijk niet. Ze wijzen nu met een beschuldigende vinger naar de gebrekkige communicatie van Buitenlandse Zaken.

Voor de Belgen in eigen land is het nog wachten tot zondag om hun stem uit te brengen. Maar onze landgenoten in het buitenland hebben al gestemd, per briefwisseling of - vorige woensdag - ter plaatse in een Belgisch consulaat of ambassade. Opvallend: vanuit verschillende EU-landen bereiken ons berichten van Belgen die niet konden stemmen voor de Europese verkiezingen. Ook de krant De Morgen kon enkele getuigenissen verzamelen.

Wat blijkt? De betrokken Belgen hadden zich dan wel geregistreerd voor de Belgische federale verkiezingen, maar voor de Europese verkiezingen hadden ze zich nog eens extra moeten registreren. Ofwel moesten ze dat doen bij de lokale autoriteiten om te kunnen stemmen op de plaatselijke Europese lijsten van het land waar ze wonen, ofwel moesten ze een aanvraag indienen bij de Belgische diensten om vanuit het buitenland te kunnen stemmen op Belgische Europese lijsten.

Velen dachten echter dat ze automatisch waren ingeschreven voor de Europese verkiezingen dankzij hun registratie voor de federale verkiezingen (Dat ís trouwens het geval voor Belgen die buiten de Europese Unie wonen). Niet dus. Geen registratie? Geen stem voor de Europese verkiezingen.

"Een schande"

Het overkwam onder meer oud-VRT-journalist Leen De Ridder, die nu in Zweden woont. "Ik kreeg een brief van de Zweedse overheid over de Europese verkiezingen. Maar aangezien ik me al had geregistreerd voor de federale verkiezingen, dacht ik dat het niet meer nodig was." En de enige informatie die je op de website van Buitenlandse Zaken kan vinden is ronduit onduidelijk, voegt De Ridder er nog aan toe. "Ik ben kwaad."

Ook Brigitte Verkinderen, directeur van de Belgische Kamer van Koophandel in Barcelona, is bijzonder misnoegd. Zij spreekt van een "misleiding". "Voor een land dat altijd op de bres staat om les te geven in democratie aan eender wie, is dit een regelrechte schande. Dit gaat om verkiezingen die fundamenteel zijn voor een heel continent." Verkinderen ziet naar eigen zeggen twee mogelijke verklaringen. "Ofwel is dit een politieke demarche en wil men niet dat men buitenlanders laat stemmen, ofwel is dit luiheid en domheid van Buitenlandse Zaken. In beide gevallen is dat een schande."

Een bijkomende demarche

Het moet gezegd: de website van de FOD Buitenlandse Zaken blinkt niet uit in duidelijkheid over de kwestie. Over de Europese verkiezingen wordt pas helemaal onderaan iets geschreven. De website uit Nederland is wat dat betreft toch een stuk duidelijker.

Binnen de Europese Unie hebben 124.479 Belgen zich uiteindelijk geregistreerd om te stemmen voor de verkiezingen. Slechts 1.404 van hen deden dat zowel voor de federale verkiezingen als om op Belgische Europese lijsten te kunnen stemmen, blijkt uit cijfers van Buitenlandse Zaken. Mogelijk heeft een deel van de anderen wel gestemd voor de Europese verkiezingen via de lokale lijsten volgens de lokale procedure.

"De geest van de Europese integratie is dan ook dat men in het land waar hij of zij verblijft ook stemt", luidt het bij Buitenlandse Zaken. "Als men ook wil stemmen op Belgen op de Europese lijsten, moet men inderdaad een bijkomende demarche doen".

Buitenlandse Zaken wijst er verder op dat er voor de Belgen in een ander EU-land niets veranderd is ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen. "Buiten onze website en de website van de posten, werden de Belgen ingeschreven in het buitenland regelmatig via verschillende kanalen herinnerd aan de te volgen procedures", klinkt het nog.

Meest gelezen