Binnenkort één aanspreekpunt voor slachtoffers terroristische aanslagen en grote rampen 

Slachtoffers van een terroristische aanslag of een grote ramp zullen voortaan contact kunnen opnemen met een centraal loket. Daar zullen ze terechtkunnen met al hun vragen. Voor de slachtoffers van 22 maart en andere intussen erkende aanslagen kan een referentiepersoon aangeduid worden.

Na de aanslagen in Brussel kwam er veel kritiek over de manier waarop de overheid omging met de honderden slachtoffers. Voor hen was het onduidelijk waar ze moesten aankloppen, waar ze recht op hadden en welke procedures gevolgd moesten worden. Er was geen plan en de slachtoffers voelden zich in de steek gelaten.

De parlementaire onderzoekscommissie adviseerde dan ook om een speciaal loket te ontwikkelen waar de slachtoffers terechtkunnen met al hun vragen. Dat loket komt er nu en zal bij elke grote ramp of terroristische aanslag geactiveerd worden. 

Slachtoffers zullen onmiddellijk de juiste hulp krijgen en beter ondersteund worden

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)

Het is het federaal parket dat in de nasleep van een terroristische aanslag of grote ramp het centraal loket zal activeren. "Dat zal in overleg gebeuren met de gemeenschappen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Daardoor zullen alle instanties op de verschillende beleidsniveaus gemakkelijker gecontacteerd kunnen worden, waardoor de slachtoffers onmiddellijk de juiste hulp en informatie kunnen krijgen en dus beter ondersteund worden." 

Slachtoffers kunnen rekenen op referentiepersoon

Het centraal loket zal de vaakst gestelde vragen beantwoorden en zal waken over de correcte registratie van de slachtoffers. Wie dat wenst, kan een referentiepersoon toegewezen krijgen. Dat is een medewerker van de Gemeenschappen die het slachtoffer informeert over alle stappen die gezet moeten worden en over de verschillende soorten hulp die mogelijk zijn. Het loket zal via verschillende kanalen (website, telefoon, mail) bereikbaar zijn voor slachtoffers uit binnen- en buitenland. 

Ook de slachtoffers van intussen erkende aanslagen, zoals de aanslagen op 22 maart in Brussel, zullen nog hulp krijgen. "Ook aan hen is er een referentiepersoon toegewezen", zegt Geens. 

Meest gelezen