"Dankzij "Miami vice" ben ik een deel van de televisiegeschiedenis geworden"

Glinsterende sportauto’s, bloedmooie vrouwen, keurige maatpakken, veel bikini’s, opzwepende muziek, drugs in overvloed. In de 2de helft van de jaren 80 was dat de leefomgeving, volledig in de toen alom overheersende MTV-stijl, van James 'Sonny' Crockett en Ricardo 'Rico' Tubbs in de immens populaire tv-serie "Miami vice". Crockett en Tubbs lieten zich de glamour en rijkdom graag welgevallen in de strijd tegen het kwaad. "Dankzij "Miami vice" ben ik een deel van de televisiegeschiedenis geworden", besloot Philip Michael Thomas, die naast Don Johnson de rol van Tubbs speelde, alvast. Thomas, die morgen 70 wordt, kon nochtans geen nieuw succesverhaal aan "Miami vice" breien.

Na gastrollen in onder meer "Starsky & Hutch" en "Roots: the next generations" sloeg Thomas, toen 35, een grote vis aan de haak: hij mocht een van de hoofdrollen spelen in "Miami vice". Dat hij dat voor een belangrijk deel aan zijn uiterlijk te danken had, dat besefte Thomas toen ook al: "Sommigen vinden mij alleen maar een omhulsel en reageren in de zin van: "We dachten helemaal niet dat jij kon acteren en veronderstelden dat je alleen maar een schoon gezichtje was." Bovendien, als ze blijven zeggen dat ik er zo goed uitzie, dan reageer ik met: "Maar ik vind mijn innerlijk nog veel mooier. Het zijn niet de looks of die kleren die bepalen wie ik ben. Nee, het is mijn hart."" (Jet, mei 1985)

"Mensen komen spontaan naar me toe en geven me liefdesbrieven. Ze bieden me geschenkjes aan en willen me zelfs meenemen op een reisje naar Parijs. Nee, die vrouwelijke aandacht deert me niet. Ik flirt zelf immers ook graag." (Jet)

"Ik was blij dat ik zo’n held als Ricardo kon spelen. Hij is een gezonde kerel die tegen onrecht vecht en intussen weerstaat aan de giftige maatschappij waarvan hij deel uitmaakt. Niet alleen maakt die rol mij beter als mens, maar ook anderen die ik hiermee overtuig positief in het leven te gaan staan." (Miami Vice Online, maart 2006)

"Ik kan God niet genoeg bedanken voor deze rol. Een van de belangrijkste rollen mogen spelen in zo’n populaire serie is een ongelooflijke ervaring." (Jet)

"Door de serie ben ik een miljonair geworden." (Typisch Tachtig, 2004)

"Of ik het beu word dat men me met Ricardo aanspreekt? Denk je dat Michelangelo zijn kunstwerken beu werd? Denk je dat Beethoven en Mozart hun muziekcomposities ooit beu werden?  Dat Shakespeare ooit zijn toneelwerken beu werd? Voor mij zijn Ricardo en "Miami vice" één welbepaald hoofdstuk binnen mijn carrière. Waarover ik meer dan ooit enthousiast ben en wat me aanzet om er nog meer mooie hoofdstukken aan te breien." (Miami Vice Online)

Professioneel kon Thomas geen succesverhaal meer toevoegen aan zijn carrière. Hij moest zich beperken tot enkele gastrollen, zoals in "Zorro" en "Perry Mason". Ook zijn muziekcarrière, zowel als zanger als als componist, kwam nauwelijks van de grond. Wel slaagde hij er in 2002 in een schadevergoeding van ruim 2 miljoen dollar in de wacht te slepen, nadat een contract met  het "Psychic Reader’s Network" eenzijdig verbroken werd.

De vader van 11 kinderen - 6 dochters (hierboven ziet u hem met een van zijn dochters, red.) en 5 zonen - wordt morgen 70 en zal met trots terugblikken op het succes van "Miami vice", waarvan de laatste aflevering in januari 1990 uitgezonden werd:

Meest gelezen