Videospeler inladen...

7.500 betogers op laatste Belgische klimaatmars voor de verkiezingen 

Vandaag wordt er weer wereldwijd gespijbeld en actie­gevoerd voor het klimaat, onder het motto: "Global strike for future". Zo was er in Brussel vanmiddag de twintigste mars voor het klimaat, de laatste voor de verkiezingen. Er waren zo'n 7.500 deelnemers. 

De mars is een initiatief van de "klimaatspijbelaars" van Youth for Climate, en wordt gesteund door organisaties als Students for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Workers for Climate en Teachers for Climate.  

Rond 11 uur kwamen de eerste betogers toe op de Kunstberg. Sommige droegen vlaggen van politieke partijen en organisaties als Amnesty International, Natuurpunt, en Bos+. Activisten van Greenpeace hadden het Europakruispunt aan het Centraal Station volledig in spandoeken en klimaatslogans gehuld.

De mars wordt afgesloten met een groot feest op de site van Tour & Taxis. Er zijn speeches gepland en optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours.

Anuna De Wever van Youth for Climate zei in haar speech dat ze supertrots was op haar generatie.  Ze was ook blij met de opkomst.  

Antwerpen

Ook in Antwerpen is een mars gehouden. Daar droegen de deelnemers (een duizendtal) onder meer slogans mee gericht tegen het klimaatbeleid van burgemeester Bart De Wever. De jongeren kregen er steun van onder anderen Manu Claeys (stRaten-generaal), Peter Vermeulen (Ringland) en Wim Van Hees (Ademloos).

Oceanië als eerste

Vandaag zijn er in 119 landen meer dan 1.600 acties voor het klimaat gepland. In Nieuw-Zeeland en Australië beten ze de spits af. Daar zijn vanochtend onze tijd tienduizenden mensen op straat gekomen. In Nieuw-Zeeland werd er betoogd in een twintigtal steden. Jongeren en ouderen riepen er de regering op om de noodtoestand rond het klimaat uit te roepen. In Australië werd er onder meer betoogd in de steden Melbourne en Canberra. 

Oorlogsgebied Syrië

Maar ook in het door oorlog geteisterde Syrië is er voor het klimaat actie­gevoerd. In de noordelijke stad Kamishli betoogden een vijftigtal studenten van de Rojava-universiteit.  (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Europa volgt

Ook elders in Europa worden acties gehouden. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt er vandaag voor het klimaat gestaakt en betoogd in 29 steden.

Bekijk in de video hieronder waar ter wereld er vandaag zoal voor het klimaat betoogd is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen