Videospeler inladen...

Guy Verhofstadt wil Hongaren pro-Europees alternatief bieden voor premier Orbán

Guy Verhofstadt (Open VLD) voert campagne in Hongarije voor de Europese verkiezingen aanstaande zondag. Hij wil vooral jongeren aanspreken en hen een alternatief bieden voor de huidige premier in Hongarije, Viktor Orbán, die kritisch staat tegenover de Europese Unie. Volgens Verhofstadt biedt de partij Momentum een alternatief. 

Liberaal boegbeeld Guy Verhofstadt voert momenteel campagne in Hongarije, om er de nieuwe partij Momentum te steunen. Momentum komt voor het eerst op bij de Europese verkiezingen vanuit Hongarije, en zou zich dan bij de liberale ALDE-fractie van Guy Verhofstadt voegen. De partij zet zich af tegen het huidig beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán. En laat Verhofstadt nu net een van de grootste tegenstanders van Orbán zijn. 

Of Verhofstadt met zijn Hongaarse campagne een verschil kan maken, is nog maar de vraag. Fidesz leidt met 55 procent stevig in de peilingen, tegenover 6 procent voor Momentum (met de bedenking dat de partij nog maar twee jaar bestaat). Met die 6 procent kan de partij welgeteld één Europese zetel verzilveren.

Toch vindt Verhofstadt het belangrijk om in Hongarije aanwezig te zijn: "Die ene zetel maakt wel degelijk een verschil, want dat zou betekenen dat er een alternatief is voor de autoritaire koers die Orbán op dit ogenblik vaart."

Is er wel steun voor Verhofstadts ideeën in Hongarije?

Verhofstadt erkent dat het een heel moeilijke opgave wordt voor de jongeren van Momentum om voet aan de grond te krijgen in Hongarije. "Maar juist daarom ga ik. Om ze echt te ondersteunen. Het is mijn plicht als liberaal om daarnaartoe te gaan, in de hoop dat er iemand verkozen wordt op 26 mei."

Daar heb ik het meeste schrik voor, dat mensen zoals Orbán Europa in handen krijgen. Dan kan de Unie echt verdwijnen

Guy Verhofstadt

Verhofstadt wil daarnaast de "samenzwering tussen extreemrechtse krachten in Europa" niet onderschatten. Hij verwijst daarmee naar de eurosceptische alliantie waartoe ook Vlaams Belang en Rassemblement National van Marine Le Pen behoren. "Daar heb ik het meeste schrik voor, dat mensen zoals Orbán, Salvini of Le Pen Europa in handen krijgen. We moeten daar weerstand tegen bieden als pro-Europeanen. Anders kan de Unie echt verdwijnen", gelooft hij. De Europese waarden staan onder druk, en volgens Verhofstadt is Momentum een partij die die waarden wél verdedigt. Daarom spreekt hij er expliciet zijn steun voor uit. 

Viktor Orbán, premier van Hongarije
AFP or licensors

Orbán en Verhofstadt vechten een oude vete uit

Dat het al een hele tijd niet botert tussen Orbán en Verhofstadt, is een understatement. De vete bereikte vorig jaar nog een hoogtepunt toen Verhofstadt en zijn Europese fractie aanplakborden verspreidden met slogans als "Stop Orbán!" en "De eenheid van Europa staat op het spel". Orbán deed daarop hetzelfde met Verhofstadt: in de straten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest verschenen mobiele aanplakborden waarop Verhofstadts ideeën over migratie sterk werden bekritiseerd. 

Verhofstadt heeft zijn kritiek op Hongarije trouwens nooit onder stoelen of banken gestoken. Het "puur nationalistische beleid van Orbán in Europa" wordt niet gespaard. Aan de andere kant heeft de Hongaarse regering eerder ook al filmpjes en tv-spots uitgebracht om Verhofstadt schade toe te brengen. 

Guy Verhofstadt legt uit waarom hij campagne voert in Hongarije:

Videospeler inladen...

Meest gelezen