BELGA/MAETERLINCK

Het Ros Beiaard in Dendermonde moet nog één jaar op stal

Het is nog exact één jaar wachten voor het Ros Beiaard zijn stal mag verlaten en het feest in Dendermonde kan losbarsten. Om de Ros Beiaardkoorts te doen stijgen wordt er een receptie gehouden op de Grote Markt voor alle Dendermondenaars.

Om de tien jaar mag het paard een rondje doen in Dendermonde. 9 jaar geleden werd het Ros Beiaard op stal gezet, dat wilt zeggen dat het nog maar één jaar duurt voor het houten geraamte weer zijn ronde mag doen. Om te vieren dat het nog maar één jaar wachten is, wordt er een receptie gehouden op de Grote Markt van Dendermonde.

Volksfeest op de Grote Markt

Burgemeester en voorzitter van het Ros Beiaardcomité Piet Buyse is enthousiast: "Vandaag is het exact één jaar voor de nieuwe grote dag van 2020. Dat willen we zomaar niet laten voorbij gaan." Dus laten ze de spanning nog wat stijgen in Dendermonde door de count-down in gang te zetten met een groot feest. En groots nemen ze daar heel letterlijk want ze halen hun grootste inwoners erbij, de drie Gildereuzen zelf. Ook de Ros Beiaardharmonie die het Ros altijd begeleidt, is erbij op het volksfeest. Afsluiten doen ze met een receptie, zegt burgemeester Buyse: "We gaan samen aftellen, we gaan genieten van onze reuzen en onze harmonie en dan gaan we samen feest vieren."

Nog één jaar voorbereiden

Dendermonde heeft dus nog één jaar om alle feestelijkheden in gereedheid te brengen. Na 9 jaar stof vangen ziet het paard er ondertussen spik en span uit: "Het is al in topconditie, we hebben het Ros heel goed gesoigneerd." Het Ros Beiaard is wel nog niet aangekleed, dat houden ze voor de grote dag. Ook de Vier Heemskinderen moeten nog uitgekozen worden. Dat moeten 4 Dendermondse broers zijn, die op de rug van het Ros zitten tijdens de optocht. En het paard zelf wordt gedragen door 12 sterke mannen, de Pijnders. Aangezien het dier 800 kilo weegt, moeten dat wel heel sterke mannen zijn. Een Pijnder moet zich daarom eerst bewijzen tijdens de Wildemanloop.

10 lange jaren wachten

Dendermonde wacht al sinds 2010 om het Ros Beiaard nog eens te zien, en dat is moeilijk zegt burgemeester Buyse: "Na een fantastische ommegang, een prachtige apotheose op onze Grote Markt, is het voor de Dendermondenaars 5 jaar nagenieten, maar daarna toch opnieuw uitkijken." Nog een jaartje aftellen dus voor het Ros weer te zien is.

kasto80

Meest gelezen