Francken maakt breekpunt van migratiepact, Crevits: "Als hij niet wil, moet hij stoppen met politiek"

Theo Francken (N-VA) maakt een breekpunt van de uitvoering van het zogenoemde Marrakechpact. Dat heeft de ex-staatssecretaris gezegd in “Terzake”. CD&V-kopvrouw Hilde Crevits vindt zulke veto’s niet kunnen. “Als hij niet wil, moet hij zijn conclusies trekken en stoppen met politiek”, reageerde de politica scherp.

Een maand geleden had Francken gezegd dat het VN-migratiepact, waarvoor de N-VA in december uit de regering stapte, geen breekpunt is om deel te nemen aan een volgende regering. In “De zevende dag” voegde hij er toen wel aan toe dat zijn partij niet actief wil meewerken aan de rapporten die de VN wil maken van het Belgische migratiebeleid.

In “Terzake” heeft Francken daarover nu de puntjes op de i gezet. “Er werd toen gezegd dat ik gezegd zou hebben dat het geen breekpunt is. U mag opschrijven dat het wél een breekpunt is”, zegt de oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie nu.  

“Wij gaan niet meewerken aan de uitvoering van Marrakech. Wij gaan ook niet meewerken aan de audit die vanuit de Verenigde Naties losgelaten zal worden op de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat zal niet met de N-VA zijn.

Niet het pact zelf, maar wel de uitvoering ervan is dus een breekpunt voor Francken. Volgens Francken geeft België met Marrakechpact te veel soevereiniteit af. “Daar zitten een aantal dingen in die volgens ons niet kunnen en wij zullen niet meewerken aan het uitvoeren van dat Marrakechpact, dat een niet-bindend pact is. Wij gaan daar niet aan meewerken”, klonk het ferm in “Terzake”.

Bekijk hieronder het fragment met Francken uit "Terzake" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Conclusies trekken

“Je doet toch niet aan politiek om veto’s te stellen”, reageerde CD&V-kopvrouw Hilde Crevits later in een apart interview in de uitzending. “Als hij (Francken, red.) niet wil, moet hij zijn conclusies trekken en stoppen met politiek”, zei de West-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. 

Crevits liet horen dat ze het gebekvecht in de aanloop naar de verkiezingen moe is. “Al die ruzies voor de verkiezingen, dat is niet het Vlaanderen waaraan ik wil bouwen.” Dat Maxime Prévot, de voorzitter van Crevits’ Franstalige zusterpartij CDH, op zijn beurt een veto heeft gesteld tegen besturen met  de N-VA, daar is Crevits wel door verrast, gaf ze toe.

“Er zijn zoveel veto’s dat ik denk dat na de verkiezingen partijen elkaar diep in de ogen zullen moeten kijken om te zien hoe ze kunnen samenwerken, om Wallonië, Vlaanderen, ons land sterker te maken”, besloot de politica.

Bekijk hier het fragment met Crevits uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen