Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Kenia kan vrijdag eerste land in Oost-Afrika worden waar homoseksualiteit niet meer strafbaar is

Vandaag kan Kenia het eerste land in Oost-Afrika worden waar homoseksualiteit niet meer strafbaar is. Het Keniaanse Hooggerechtshof zal beslissen of ze de koloniale wetgeving die homoseksualiteit strafbaar maakt, ongrondwettelijk verklaart.

Vandaag zal het Keniaanse Hooggerechtshof beslissen over een zaak die te maken heeft met een juridische erfenis van het koloniale tijdperk. Volgens de koloniale wetgeving was homoseksualiteit strafbaar.

Indieners van een verzoekschrift willen dat de rechtbank die wetten ongrondwettelijk verklaart in de hoop dat dit het leven gemakkelijker zal maken voor de homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LGBT)-gemeenschap van het land.

In 2016 dienden drie Keniaanse organisaties voor homorechten een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof met het verzoek om afdeling 162 (a) en (c) en sectie 165 van het Wetboek van Strafrecht ongrondwettelijk te verklaren. De organisaties stellen dat de wetten het recht op privacy, het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op gezondheid, het recht op menselijke waardigheid en het recht om niet gediscrimineerd te worden, schenden.

De rechterlijke hoorzittingen voor deze zaak begonnen in februari 2018. De wetten dateren uit 1930 en vormen een inbreuk op LGBT-rechten. Ze ontzeggen de LGBT'ers ook de toegang tot medische diensten of politiebescherming .

Meest gelezen