Mogelijk meer dan duizend slachtoffers in dossier autozwendel

In het grote onderzoek naar de bende autodieven gaat het federaal parket uit van meer dan duizend slachtoffers. Dat blijkt uit een voorlopige balans die het vandaag bekend maakte. In totaal zijn er in dit dossier al ongeveer 250 huiszoekingen gedaan. Die hebben geleid tot een hele reeks aanhoudingen en inbeslagnames.

Drie weken geleden startte een van de grootste politieacties van de afgelopen 20 jaar in ons land. Het gaat om een onderzoek naar een criminele organisatie die actief was in Europa en zich inliet met autozwendel. De dieven contacteerden mensen die hun voertuig via een online zoekertje wilden verkopen, maar lichtten hen op met een vals overschrijvingsbewijs en gingen aan de haal met het voertuig. Uit een voorlopige balans blijkt dat er nu al 91 caravans en 150 voertuigen, waaronder Ferrari's, Porsches, Bentleys en een sleepwagen, in beslag zijn genomen. Daarnaast zijn er nog wapens, luxehorloges en 1,5 miljoen euro teruggevonden. Het gerecht kon ook 34 gebouwen in beslag nemen.

Hoeveel verdachten zijn erbij betrokken?

Op dit moment zijn er al 42 mensen in verdenking gesteld en 33 onder aanhoudingsbevel geplaatst. Onder hen bevinden zich een notaris, drie politieagenten, garagisten of carwash-uitbaters, een verzekeringsmakelaar, mensen die alarmen en GPS-trackers konden uitschakelen, een wapenleverancier en zelfs een werknemer van de Dienst voor de Inschrijving van Voertuigen (DIV). Zij zorgden er mee voor dat de gestolen voertuigen gemakkelijk doorverkocht konden worden.

Tegen de verdachten lopen aanklachten gaande van diefstal, oplichting en corruptie over witwaspraktijken, schending van het beroepsgeheim en heling tot inbreuken op de wapenwet, onrechtmatige raadpleging van databanken en lidmaatschap van een criminele organisatie.

In totaal maakte de bende voor 6,5 miljoen euro buit. Het federaal parket gaat voorlopig uit van meer dan duizend slachtoffers, maar het onderzoek naar de autodieven is nog volop aan de gang.

Meest gelezen