Videospeler inladen...

Explosie in Lyon: 13 gewonden door bompakket in voetgangerszone, politie verspreidt nieuwe foto's van verdachte

In een voetgangerszone in de Franse stad Lyon zijn vrijdag zeker 13 mensen gewond geraakt door de ontploffing van een bompakket. De politie is nog steeds op zoek naar "een verdachte man van zo'n 30 jaar oud". De ontploffing vond plaats rond 17.30 in het centrum van de stad. De politie heeft intussen nieuwe foto's verspreid van een man met een fiets.

De explosie vond plaats vlak bij een bakkerij. De 13 gewonden die daarbij vielen - onder wie een meisje van 8 - werden geraakt door rondvliegende bouten, spijkers en schroeven die in een handgemaakt bompakket zaten. Ze zijn niet in levensgevaar. De buurtbewoners werden door de politie geëvacueerd, maar vanochtend zijn de omliggende straten weer vrijgegeven.

De autoriteiten behandelen het incident als een terroristische aanslag, maar over het motief is nog geen duidelijkheid. Niets wordt uitgesloten, ook een politieke actie in de aanloop van de Europese verkiezingen niet. De dader is in elk geval nog niet gevonden.

De Franse politie heeft het signalement verspreid van een man met een fiets, die zijn gezicht heeft verborgen met een doek en een zonnebril. "Die heeft een papieren zak achtergelaten voor de deur van de bakker", vertelt correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1. "Die zak is dan 2 minuten later ontploft." In de vooravond werden nieuwe foto's van de verdachte gepubliceerd op Twitter.

Extra waakzaamheid

De paniek was niet echt voelbaar bij de omstaanders, vertelt Suzy Van Den Eynde, een Vlaamse toeriste in Lyon. "We zagen dat alles afgesloten werd door de politie en het leger. Het was opmerkelijk dat iedereen zeer kalm bleef onder de situatie. Het leek wel alsof de mensen het bijna gewoon zijn". 

Het was hier erg rustig. Het leek wel alsof de mensen het bijna gewoon zijn
Suzy Van Den Eynde, Vlaamse toeriste in Lyon

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is ter plaatse. Hij laat via Twitter weten dat de veiligheidsmaatregelen verhoogd zullen worden op alle publieke plaatsen en bij sportieve, culturele en religieuze evenementen."De Fransen zijn wel wat gewend, na de aanslagen van de afgelopen jaren", vertelt Renout. "Maar tegelijk zie je ook meteen angst ontstaan."

Ook de Franse premier Edouard Philippe heeft zijn laatste campagnemeeting in Parijs afgezegd voor de Europese verkiezingen naar aanleiding van de explosie. President Emmanuel Macron liet gisteravond op Twitter weten dat zijn gedachten uitgaan naar de gewonden en hun naasten. "Wij staan aan uw zijde."

Beluister hier ook het gesprek met Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen