© 2015 Frank Bienewald

Opnieuw sterven 3 klimmers op de Mount Everest

Tijdens de beklimming van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, zijn opnieuw 3 doden gevallen. Het gaat over 2 Indiërs en een Oostenrijker. Dat brengt het totaal aantal doden dit jaar op 7.  

De Mount Everest is met zijn 8.848 meter de hoogste berg ter wereld. De beklimming is dan ook niet zonder gevaar.  Voorbije week alleen al lieten 3 klimmers het leven. Het gaat over 2 Indiërs en een Oostenrijker. Daarmee staat het aantal dodelijke slachtoffers op 7.

"Uitgeput"

Het eerste slachtoffer was de 52-jarige Kalpana Das. Zij had de top bereikt maar stierf donderdagmiddag tijdens de afdaling. Het andere Indiase slachtoffer is de 27-jarige Nihal Bagwan. Hij stierf ook op de terugweg. "Hij was uitgeput. De gidsen brachten hem terug naar een basiskamp maar daar blies hij zijn laatste adem uit", laat de reisorganisator weten.

Het Oostenrijkse slachtoffer is een 65-jarige man. Hij nam een route die minder frequent wordt gebruikt, laat de dienst toerisme weten.

Steeds meer klimmers

Sinds de jaren 90 promoot Nepal, het land waar de Mount Everest ligt, commerciële expedities om de berg te beklimmen. Dit jaar zijn een record aantal licenties uitgegeven. Gemiddeld betalen klimmers zo'n 11.000 dollar om de berg te mogen beklimmen.  

Elke klimmer wordt ook vergezeld van een gids. Dit jaar zullen zo'n 750 klimmers via de bekendste route de berg proberen te beklimmen. Nog een honderdtal anderen proberen via de noordelijke, meer onbekende flank. Vorig jaar bereikten bijna 807 klimmers de top. De maand mei geldt als de ideale periode om de berg te beklimmen, de weersomstandigheden zijn dan minder extreem.

Meest gelezen