Videospeler inladen...

Pieter Timmermans (VBO) dringt aan op formatie binnen de 145 dagen: "2020 mag geen verloren jaar worden, zoals 2019"

VBO-topman Pieter Timmermans dringt erop aan om na de verkiezingen zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen, zonder te verzanden in communautaire discussies. Hij wil dat die nieuwe regering meteen alles in het werk stelt om meer mensen aan de slag te krijgen. “De werkzaamheidsgraad moet opgetrokken worden van 70 naar 75 procent”, zegt Timmermans in ons socio-economisch programma “De markt”.

We moeten nog naar de stembus en de beëdiging van een nieuwe regering zal ook nog zeker niet voor morgen zijn. Idealiter is er een regering binnen de 145 dagen, zegt Pieter Timmermans. Vanwaar dat getal?

Daarvoor kijkt Timmermans naar de dramatische formatie die volgde op de verkiezingen van 2010: die duurde maar liefst 541 dagen, een record. “Draai die cijfers om”, stelt Timmermans. “Binnen de 145 dagen moeten we een nieuwe regering hebben, zonder communautaire discussies. 2019 is een verloren jaar geweest. Ik wil absoluut niet dat 2020 ook een verloren jaar wordt.”

Werkzaamheidsgraad

Na vertegenwoordigers van ACV, ABB, Voka en Unizo is Timmermans deze week de laatste van de sociale partners die in "De markt" langskomt om te zeggen wat hij van de nieuwe regeringen verwacht. Hij wil vooral dat de nieuwe regering verder gaat op het jobs jobs jobs-elan van de regering-Michel.

“Het hoofddoel voor de komende legislatuur moet zijn om de werkzaamheidsgraad - het aantal mensen dat aan de slag is - op te trekken van 70 naar 75 procent”, zegt Timmermans. “Dat is goed voor de werkgelegenheid, goed voor het inkomen van de mensen en op termijn ook voor het pensioen.”

Activering

Wat moet de politiek volgens Timmermans doen om dit doel te halen? De Vlaamse regering, die moet inzetten op activering, door werklozen op te leiden en te begeleiden, zodat de vele vacatures ingevuld raken.

De federale regering moet op zijn beurt inzetten op verdere lastenverlagingen, vindt Timmermans, “want dit creëert jobs”. Timmermans vindt het goed dat de regering-Michel de lasten op arbeid verlaagd heeft van 33 naar 25 procent, maar hij denkt dat een nieuwe regering die nog kan verlagen naar 20 procent.

Als lastenverlagingen geen effect hebben, verdubbel dan de belastingen. Dan zal je wel zien wat het resultaat is.

Pieter Timmermans - Gedelegeerd bestuurder VBO

Timmermans reageert op criticasters die zeggen dat het beleid van de ontslagnemende regering niet bijster veel jobs heeft gecreëerd, maar dat dat enkel te danken zou zijn aan de gunstige internationale conjunctuur. “Ik draai de redenering dan om: als lastenverlagingen geen effect hebben, verdubbel dan de belastingen. Dan zal je wel zien wat het resultaat is.”

De gedelegeerd bestuurder van het VBO vindt de lastenverlaging geen cadeau aan de werkgevers, zoals critici ook beweren. Ook hier draait hij de redenering om: “Het is een cadeau aan de werkgelegenheid en aan de pensioenen.”

Extra netto

Timmermans reageert ook op het voorstel van de socialistische vakbond ABVV om het minimumloon te verhogen. “Als je kijkt naar die vraag, moeten we eigenlijk naar een hervorming van de personenbelastingen, want daar ga ik mee akkoord”, zegt Timmermans. Volgens de VBO-topman heeft het namelijk weinig zin “om minimumlonen met bijvoorbeeld 10 euro te verhogen, als daarvan 6 à 7 euro terug naar de schatkist gaat”.

“De echte vraag is,” besluit Timmermans, “hoe kan je ervoor zorgen dat er voor de laagste inkomens, de laagste brutolonen, het netto-inkomen verhoogt, zodat het verschil tussen werken en niet werken groter wordt.”

Bekijk hier het volledige interview met Pieter Timmermans in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen