Polen stapt naar Europees Hof tegen hervorming van auteursrecht

Polen heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie tegen de hervorming van het auteursrecht. Die erg omstreden Europese richtlijn werd in april goedgekeurd en moet een eerlijke vergoeding garanderen voor creatievelingen wiens werk online gebruikt wordt. Volgens de Poolse minister van Europese Zaken vormt de richtlijn een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. 

De nieuwe Europese richtlijn auteursrecht stelt onder meer dat internetplatformen strenger moeten toezien op wat er geüpload wordt.  Men wil zo voorkomen dat artiesten niets betaald krijgen voor hun werk dat via deze platformen te raadplegen is, terwijl de platformen zelf via reclame-inkomsten grof geld verdienen aan de inhoud. Artikel 13 van de richtlijn stelt platformen als Google en Youtube zelf verantwoordelijk voor inbreuken. Ze mogen slechts materiaal publiceren wanneer ze daarvoor toestemming hebben van de auteur. 

"Het einde van het vrije internet"

De richtlijn werd na twee jaar hevig debat in april goedgekeurd. Vooral de grote persgroepen, auteurs en artiesten waren voorstander van de richtlijn. Volgens critici betekent de richtlijn echter "het einde van het vrije internet". Ze vreesden dat internetplatformen uit voorzorg ook inhoud die niet onder het auteursrecht valt zouden blokkeren. Ook in het Europees Parlement waren de stemmen verdeeld. De groene fractie sprak over het einde van de vrijheid van meningsuiting op het internet, terwijl volgens de liberale fractie de uploadfilter de macht van de grote internetplatformen enkel zou versterken. Uiteindelijk keurde het Europees Parlement de hervorming goed met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen. Lidstaten hebben daardoor twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten.

Pools protest

Polen was één van de zes lidstaten die zich tegen de richtlijn verzetten en legt zich niet zomaar neer bij de beslissing. Konrad Szymanski, Pools minister van Europese Zaken, verklaarde aan de Poolse openbare zender TVP Info dat het land een klacht heeft ingediend bij het Europees Hof van Justitie. "We zien in deze tekst een belangrijke bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, meer bepaald op het internet." Hij waarschuwt dat de richtlijn aanleiding kan geven tot preventieve censuur. 

Meest gelezen