Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Theresa May stapt op 7 juni op: "Ik heb mijn best gedaan, maar het is niet gelukt"

De Britse premier Theresa May heeft zonet aangekondigd dat ze op 7 juni opstapt als partijleider. Er zal een nieuwe partijleider gekozen worden die meteen ook de nieuwe premier wordt. May zegt dat ze er alles aan gedaan heeft om de brexit in goede banen te leiden, maar dat ze er niet in geslaagd is om de Britse parlementsleden te overtuigen van het akkoord dat ze onderhandeld heeft met Europa. 

Drie jaar geleden besloten de Britten in een referendum dat ze de Europese Unie wilden verlaten. "Ik heb mijn best gedaan om het referendum te respecteren. Ik heb de voorwaarden van het vertrek opgesteld, nieuwe relaties opgebouwd met de partnerlanden. Ik heb parlementsleden proberen te overtuigen, maar dat is helaas niet gelukt. Ik heb drie keer geprobeerd", zei May.

"Ik geloof dat het de moeite was om door te zetten, maar het is nu duidelijk voor mij dat, in belang van het land, een nieuwe premier die inspanningen verder moet leiden. Ik kondig dus vandaag aan dat ik ontslag neem als leider van de Conservatieve en Unionistische Partij op vrijdag 7 juni, zodat er een opvolger kan worden gekozen. In de week die daarop volgt, zal de procedure in gang gezet worden om een nieuwe leider te kiezen."

May heeft koningin Elizabeth constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. "Ik zal premier blijven tot er een nieuwe leider gekozen is." De nieuwe leider van de Conservatieve en Unionistische Partij wordt automatisch de nieuwe premier. 

Bekijk hier hoe May haar ontslag aankondigt:

Videospeler inladen...

Aan het einde van haar speech werd Theresa May emotioneel. Ze vond het de grootste eer van haar leven om Britse premier te zijn. "Ik was de tweede vrouwelijk premier, maar zeker niet de laatste", zei ze. "Ik ben enorm dankbaar dat ik het land heb kunnen dienen waar ik van hou."

Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

Het ontslag van May was de laatste dagen onafwendbaar geworden. Hoewel ze al vaak politiek dood was verklaard, wees alles erop dat ze nu niet langer stand zou kunnen houden. 

May gokte verkeerd door vervroegde verkiezingen uit te schrijven, waardoor ze de absolute meerderheid verloor. Nadat haar brexitdeal drie keer was afgeschoten in het parlement, stak ze - zeer laat - de hand uit naar oppositiepartij Labour. Ook dat mislukte.  

De strop om de nek van de premier was zonder twijfel de zogenoemde Withdrawal Bill. Die wet moest haar brexitakkoord omzetten in Britse wetgeving. Om oppositiepartij Labour over de brug te krijgen, had May zeer veel toegevingen gedaan. Ze beloofde zelfs om een tweede referendum toe te laten. Die wijzigingen werden bijzonder slecht onthaald door de brexitvoorstanders in haar partij en in haar regering. Mays trouwe minister Andrea Leadsom diende woensdagavond haar ontslag in. Ook heel wat andere kabinetsleden waren zeer ongelukkig met de gang van zaken. 

Vanochtend had ze een overleg met Graham Brady, de voorzitter van het machtige 1922 Committee. Dat is het brexitgezinde comité binnen de Conservatieve partij dat vorig jaar al eens geprobeerd heeft om de premier af te zetten met een vertrouwensstemming. Die vertrouwensstemming kan maar één keer per jaar georganiseerd worden, maar het comité wou een motie aankondigen om die regel te wijzigen. Wellicht heeft May na het gesprek haar conclusies getrokken, het was ofwel zelf opstappen, ofwel afgezet worden. 

Bekijk hier de volledige mededeling van May:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Ivan Ollevier uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen