Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trump: "Huawei kan geïntegreerd worden in handelsgesprekken met China"

Het lot van Huawei kan worden besproken tijdens de handelsonderhandelingen met Peking. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd.

"Huawei is iets heel gevaarlijks vanuit veiligheids- en militair oogpunt. Heel gevaarlijk. Maar het is mogelijk dat Huawei opgenomen wordt in een handelsakoord. Als we tot een akkoord komen, zie ik Huawei wel opgenomen worden op een of andere manier", zei de president tegen journalisten. Het is de eerste keer dat Trump Huawei betrekt bij de onderhandelingen om een einde te maken aan de handelsoorlog met Peking.

Zijn administratie zette het Chinese bedrijf eerder op een zwarte lijst. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven hun producten niet ter beschikking stellen van Huawei. Dat verbod werd wel opgeschort tot midden augustus, maar toch hangt de toekomst van het bedrijf hiervan af. Huawei is grotendeels afhankelijk van de chips die zijn gefabriceerd in de Verenigde Staten.

De president ontweek vragen van journalisten hoe hij die integratie van Huawei bij de onderhandelingen zag. "Het is vroeg om dat te zeggen. We zijn zeer ongerust over (het risico van) Huawei op het vlak van veiligheid."

Meest gelezen