AFP or licensors

Exitpolls in Ierland: groenen domineren Europese verkiezingen

In Ierland zijn de stembureaus voor de Europese- en lokale verkiezingen gesloten. Uit de exitpolls blijkt dat vooral de Green Party - te vergelijken met Groen in Vlaanderen - een verrassende opkomer is. De groenen lijken zo haast zeker van een tot drie zetels in het Europese parlement.

De Ieren stemden niet alleen voor de Europese verkiezingen. Ook de lokale verkiezingen en een referendum om de grondwet rond echtscheiding te hervormen stonden op het programma. Het referendum moet de regels rond echtscheiding versoepelen. Uit de exitpolls blijkt dat de hervorming zal worden doorgevoerd met een grote meerderheid van de stemmen.

Voor de Europese verkiezingen staan er 13 Ierse zetels op het spel, al kunnen er daar maar 11 meteen van worden ingevuld door toedoen van de brexit. De laatste twee zetels - van de kiesdistricten van Ireland South en Dublin, twee districten waar de Green Party goed scoorde - worden pas ingevuld indien het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

De lokale verkiezingen lijken spannender dan de Europese: uit de polls blijkt een nek-aan-nekrace tussen de centrumpartij Fine Gael en het centrumrechtse Fianna Fail. De exitpolls zijn gebaseerd op zo'n 3.000 Ierse stemmers, verspreid over 150 districten.

Meest gelezen