AFP or licensors

VS verkoopt wapens aan Riyad en stuurt 1.500 soldaten naar Midden-Oosten

De administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft "het Congres formeel op de hoogte gebracht" van een nieuwe wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Trump maakt gebruik van een achterpoortje in de wet om het Congres, dat normaal gezien de mogelijkheid heeft om dit soort contracten te blokkeren, te omzeilen. Hij doet dat door te spreken over een "noodtoestand". De wapenleveringen zouden een urgent karakter hebben gezien de opgelopen spanningen met Iran, luidt de redenering.

Het nieuws werd in een communiqué bevestigd door senator Bob Menendez. Hij betreurt de maatregel en de mogelijke impact ervan op burgers in Jemen, waar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een militaire coalitie leiden tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

"De Trump-administratie weigert nog maar eens om prioriteit te geven aan onze nationale veiligheidsbelangen op lange termijn en de mensenrechten te respecteren, en verleent liever gunsten aan autoritaire regimes zoals Saoedi-Arabië", aldus Menendez. De senator geeft geen verdere uitleg over de aard van of het bedrag dat met de contracten gemoeid is.

De beslissing van de Trump-administratie komt er op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran, zelf een grote rivaal van Saoedi-Arabië, een nieuw hoogtepunt kennen.

Extra soldaten gestuurd "uit voorzorg"

Verwijzend naar mogelijk op til zijnde aanslagen van Iran en zijn bondgenoten op Amerikaanse belangen, heeft Washington ook de legerinzet verhoogd. Vrijdag kondigde president Trump aan dat er "bij wijze van voorzorg" 1.500 extra soldaten worden gestuurd naar het Midden-Oosten.

Het Amerikaanse Congres keurde in april nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde zijn veto.

Meest gelezen