AFP or licensors

"Harvey Weinstein treft voorlopige schikking van 44 miljoen dollar met slachtoffers"

Voormalig filmproducent Harvey Weinstein zou een voorlopige schikking getroffen hebben van 44 miljoen dollar (39 miljoen euro) met verschillende slachtoffers die hem beschuldigen van misbruik of zijn voormalige filmmaatschappij hebben aangeklaagd voor het overtreden van arbeidswetten. Dat melden Amerikaanse media. De deal zou een einde maken aan verschillende burgerlijke rechtszaken. Weinstein wordt wel nog altijd strafrechtelijk vervolgd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

De schikking is goedgekeurd door de eisers, de openbare aanklager van New York, de beklaagden en de verzekeraars. Nu moet een rechter er zich nog over uitspreken. 

Er zijn meer dan 15 rechtszaken aangespannen tegen Harvey Weinstein of zijn voormalige filmmaatschappij Weinstein Company voor wangedrag. Veel van die zaken zouden nu geschikt worden. Het gaat onder meer over een rechtszaak die de filmmaatschappij ervan beschuldigt het misbruik toegedekt te hebben en een rechtszaak die stelt dat het bedrijf de arbeidswetten overtrad. 

"Hoe Weinstein dit bedrag zal betalen is nog onduidelijk", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Want vorig jaar is de Weinstein Company failliet gegaan."

Strafzaak blijft lopen

Harvey Weinstein wordt ook strafrechtelijk vervolgd voor verkrachting en voor het dwingen van iemand tot seksuele handelingen. Die rechtszaak start begin september. De schikking heeft geen betrekking op deze zaak. De ex-filmproducent is vrij op borgtocht.

Intussen hebben zo'n 100 vrouwen Weinstein beschuldigd van seksueel grensoverschreidend gedrag en intimidatie. In oktober 2017 waren Rose McGowan en Ashley Judd de eersten om Weinstein te beschuldigen, later volgden onder meer Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lena Headey en Salma Hayek. Weinstein ontkent alles en zegt dat het seks met wederzijdse toestemming was.

De zaak Weinstein gaf aanleiding tot de wereldwijde #MeToo-campagne, waarbij wereldwijd vrouwen getuigden over verbaal en fysiek misbruik. 

Meest gelezen