Videospeler inladen...

Alweer twee nieuwe meldingen van legionella: aantal patiënten stijgt naar 32

Vandaag zijn er opnieuw twee meldingen van patiënten die besmet zijn geraakt met de legionella-bacterie. Het gaat intussen al om de 31e en 32e patiënt. De eerste meldingen van de legionella-besmettingen liepen twee weken geleden binnen, maar de incubatietijd na besmetting kan tot 19 dagen oplopen. 

Gisterenavond laat steeg het aantal mensen dat besmet raakte met legionella eerst tot 30. "Hij ligt niet op de afdeling intensieve verzorging maar het gaat om een gewone opname in het ziekenhuis", zei Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid daarover.  De toestand van de nieuwe patiënt is dus stabiel. 

Van de twee patiënten die er vandaag zijn bijgekomen, is er een opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorg. De andere nieuwe patiënt blijft gewoon thuis. Beiden vertoonden de eerste ziektesymptomen afgelopen dinsdag. "Beiden hebben een duidelijke link met de Gentse Kanaalzone, wat erop wijst dat Zorg en Gezondheid op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen daar te zoeken", zegt Moonens. 

De eerste meldingen van de legionella-besmettingen liepen twee weken geleden binnen. De bron van de besmetting is nog altijd niet gevonden, maar in de koeltorens van vijf bedrijven in de Gentse Kanaalzone zijn wel sporen van legionella gevonden. Die worden nu verder onderzocht. Aan deze uitbraak van legionella zijn al twee mensen gestorven. Omdat de incubatietijd (de tijd tussen besmetting en uitbraak van de ziekte) tot 19 dagen kan oplopen, is het niet onmogelijk dat er de komende dagen nog nieuwe patiënten bijkomen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen