Britse kranten over de aftocht van premier May: "Gebroken door de brexit"

Het was een speciale dag voor de Britse politiek gisteren en dat leidt als vanouds tot bijzondere krantenvoorpagina's. Die zien vooral een gebroken, vernederde premier, maar verwachten ook nog veel meer gekissebis over het premierschap en de brexit.

"Alles eindigt in tranen", titelt The Times vandaag, met het intussen iconische beeld van een brekende Theresa May erbij. The Times zal niet de enige krant zijn die met de foto speelt. The Guardian bijvoorbeeld kiest daarbij voor de treffende alliteratie "Broken by Brexit", gebroken door de brexit. De krant "i" gaat voor het sussende citaat "Ik heb mijn best gedaan".

Ook The Daily Mail en The Daily Mirror spelen in hun kop met het feit dat May haar tranen niet kon bedwingen. Bij de Mail wordt dat "A crying shame", wat in dit geval misschien nog het meest passend vertaald wordt als "ten hemel schreiend", "doodzonde" dus.

Bij de Mirror kiezen ze voor het meewarige "The Crying Lady", de huilende dame. Dat in contrast met de bijnaam van de eerste vrouwelijke premier van het land, Margareth Thatcher. Die werd steevast "The Iron Lady", de ijzeren dame, genoemd. The Mirror spreekt van "chaos" en van een "vernederde" premier.

Star Trek

Ook spottende woordgrapjes bij The Sun dat "Teario Theresa, hello Bojo!" op de voorpagina zet. "Teario" is een samentrekking van "tears", de tranen van May dus, en "cheerio", toedeloe. "Bojo" is dan weer de korte versie van "Boris Johnson", van wie de krant verwacht dat hij het zal overnemen van Theresa May.

Als de brexitervaring tot dusver ons iets geleerd heeft, is het dat je beter geen beloftes maakt

De Britse minister van Defensie Tobias Ellwood in The Daily Telegraph

The Daily Express is iets begripvoller met de kop "Tranen uit liefde voor haar land", maar vraagt zich wel af "wie nu de brexit kan afronden en Groot-Brittannië kan verenigen".

The Daily Star laat zich helemaal gaan met een als "Star Trek"-personage gephotoshopte May. "End of the Klingon", titelt de krant, verwijzend naar de fictieve wezens uit de tv- en filmreeks en naar het werkwoord "to cling on to", je ergens aan vastklampen. May was voor de krant de premier die maar weigerde op te stappen.

"Beter geen beloftes"

The Daily Telegraph merkt op dat Mays partijgenoot Boris Johnson al heeft beloofd dat hij de brexit zal afronden als hij de nieuwe premier wordt. De krant citeert ook een kritische Defensieminister Tobias Ellwood: "Als de brexitervaring tot dusver ons iets geleerd heeft, is het dat je beter geen beloftes maakt of rode lijnen tekent waar je later spijt van hebt of die je niet kunt waarmaken."

Ook de Financial Times blikt vooruit. De krant verwacht een zware interne strijd om het premierschap bij de conservatieve partij, maar ziet in Boris Johnson wel de afgetekende favoriet.

Meest gelezen