Videospeler inladen...

Bart Verhulst overschouwt de verkiezingscampagne: "Kort, divers, rustig en mak"

In "Het journaal" heeft politiek journalist Bart Verhulst teruggeblikt op de campagne voor deze verkiezingen.  Hij vat ze samen in vier kernwoorden: kort, divers, rustig en mak. "We hebben vrij weinig grote plannen gehoord met concrete oplossingen op lange termijn." 

"De campagne is eigenlijk maar een week of 2, 3 geleden echt op gang gekomen", zegt Verhulst. We hebben niet één groot verkiezingsthema gezien, maar wel verschillende kleinere, en dat is volgens Verhulst niet onlogisch: "We stemmen dan ook op drie verschillende niveaus: Vlaams, federaal en Europees. En die zijn met verschillende dingen bezig. Maar daardoor schoot het soms wel wat alle kanten op." 

Verhulst vindt de campagne ook rustig: "Er is af en toe wel eens wat geroepen en getierd, en elke partij had wel eens een minder momentje, maar al bij al vond ik de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen veel heviger." Verhulst ziet daar twee oorzaken voor: het lokale niveau staat nu eenmaal dichter bij de mensen, en er is na het verkiezingsjaar vorig jaar wat campagnemoeheid binnengeslopen bij de politici. "Met tussendoor nog eens de val van de regering." 

Ten slotte vindt Verhulst de campagne ook mak. Dat heeft te maken met enkele grote uitdagingen, vindt hij: de begroting, het klimaat, de sociale zekerheid, migratie. "Maar we hebben eigenlijk vrij weinig grote plannen gehoord met concrete oplossingen op lange termijn. Politici dansten vaak wat rond de hete brij heen, uit angst voor de kiezer. Want hoe concreter je wordt, hoe kwetsbaarder je wordt."

Politici dansten vaak rond de hete brij, uit angst voor de kiezer. Want hoe concreter je wordt, hoe kwetsbaarder

Vlaams en Waals kan het snel gaan, maar federaal is het een ander paar mouwen

De kans dat we maandag wakker worden in een ander land, vindt Verhulst veeleer klein: "Een aardverschuiving wordt niet verwacht. Het zal zo zijn dat we nog altijd één grote partij hebben (N-VA, red.) en een aantal middelgrote."

Er zijn in de campagne heel wat veto's uitgesproken, en dat kan de coalitiegesprekken bemoeilijken. "Ik denk dat een aantal van die veto's opnieuw ingeslikt zullen moeten worden. De verwachting is dat de Vlaamse en de Waalse regering heel snel gevormd zullen worden. Maar federaal kan het een ander paar mouwen worden. Als we in Vlaanderen centrum-rechts zouden krijgen en in Wallonië centrum-links, en die partijen klinken zich aan elkaar vast, dan kan het federaal vastlopen. Maar eerst is het woord natuurlijk aan de kiezer." 

Er zijn veel veto's uitgesproken. Een aantal daarvan zullen misschien weer ingeslikt moeten worden

Bekijk het gesprek met Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De laatste campagnedag, bekijk hieronder beelden van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen