AFP or licensors

Duizenden Israëli's manifesteren tegen Netanyahu

In Tel Aviv hebben zaterdagavond duizenden Israëli's gemanifesteerd tegen, in hun ogen mogelijk nadelige, coalitieakkoorden die Benjamin Netanyahu zal sluiten. Ze vrezen onder andere dat hij de macht van het gerecht wil inperken. Volgens de organisatoren van de mars waren er tienduizenden deelnemers, de politie hield het op "minder dan 10.000".

Netanyahu, die op 9 april de verkiezingen won, heeft nog tot woensdagavond om een nieuwe coalitie te vormen. Tot hiertoe is hij er niet in geslaagd om tegemoet te komen aan de verschillende tegengestelde eisen van zijn potentiële regeringspartners, onder meer wat betreft de inschakeling van ultraorthodoxe joden in het leger.

Heksenjacht

Hoewel er dus nog geen akkoord voorligt, wordt momenteel wel al duchtig gespeculeerd over de vraag of de toekomstige coalitieleden akkoord zullen gaan met maatregelen die de juridische macht verzwakken. Het gerecht wil namelijk een proces starten tegen Netanyahu. Openbaar aanklager Avichaï Mandelblit maakte in februari bekend dat hij hem wil aanklagen voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen in drie zaken. Netanyahu heeft de aantijgingen meermaals ontkend, en doet ze af als een "heksenjacht". Begin oktober vindt een hoorzitting plaats, waarna "Bibi" al dan niet naar de rechter zal doorverwezen worden.

"Éen volk, één wet"

De manifestanten, waarvan velen van de oppositie-alliantie Blauw en Wit, zwaaiden zaterdag met Israëlische vlaggen en scandeerden slogans als "één volk, één wet". Ze waarschuwden Netanyahu dat ze niet zullen toelaten dat "een democratisch Israël wordt omgevormd tot een privégerecht voor een koninklijke familie of sultanaat". "We zijn hier samengekomen om te vechten voor ons land. Netanyahu gaat het hooggerechtshof vermorzelen om te voorkomen dat het gerecht haar werk doet", klonk het ook nog.

Als Netanyahu erin slaagt om een regering te vormen, zal hij als eerste politicus starten aan een vijfde ambtstermijn als Israëlische premier. Lukt het hem niet om tegen woensdag een coalitie op de been te krijgen, dan vertrouwt de president die opdracht mogelijk aan iemand anders toe.

Meest gelezen