Het is 26 mei: nu is het aan u. Dit staat er op het spel

Vandaag trekken we naar de stembus voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. "Een hoogdag voor de democratie", luidt het cliché. Wat wordt van u verwacht? En wat is de inzet van deze verkiezingen?

Ruim 8 miljoen Belgen gaan vandaag stemmen. In ons land is er opkomstplicht. Dat betekent dat u in principe naar het stembureau moet gaan. U riskeert een boete als u niet opdaagt, al vervolgt het parket de thuisblijvers niet. Er is overigens geen stemplicht, u kunt altijd beslissen om blanco te stemmen.

Vergeet uw identiteitskaart en oproepingsbrief niet. In de gemeenten waar elektronisch wordt gestemd, zijn de stembureaus open van 8 tot 16 uur. Waar nog traditioneel met potlood en papier wordt gestemd sluiten de bureaus al om 14 uur. 

Regionaal, federaal en Europees

We brengen vandaag verschillende keren onze stem uit. We moeten namelijk stemmen voor het regionale parlement, het federaal parlement en het Europees Parlement.

In Vlaanderen gaan we met deze verkiezingen voor de zesde keer stemmen voor het Vlaams Parlement. De eerste keer was in 1995. We verkiezen 124 parlementsleden die alle Vlamingen vertegenwoordigen. 6 daarvan vertegenwoordigen de Vlaamstalige Brusselaars.

Brusselaars hebben vandaag iets meer werk dan wie in Vlaanderen woont. Daar moet u net als alle Vlamingen gaan stemmen voor het federale, Vlaamse en Europees parlement, maar ook voor het Brussels parlement. Daarin zitten 89 parlementsleden, 17 daarvan spreken Nederlands.

Op Belgisch niveau verkiezen we een nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers. Samen met de Senaat vormt die het federaal parlement. De Kamer verkiezen we zelf, de Senaat niet meer. In de Kamer zitten 150 parlementsleden, 87 Nederlandstaligen en 63 Franstaligen.

Ten slotte zijn het ook verkiezingen voor het Europees Parlement. De eerste keer dat we Europees gingen stemmen was in 1979. Over de hele Europese Unie kiest de bevolking 751 parlementsleden die uit de verschillende lidstaten komen. Elk land heeft een vast aantal zetels in het parlement. Voor België gaat het om 21 zetels: 12 Vlaamse, 8 Franstalige en 1 Duitstalige.

De inzet

Na een "korte, diverse, rustige en zelfs makke campagne" (dixit VRT-journalist Bart Verhulst), leggen de kiezers vandaag dus de kaarten. De kans dat we maandag wakker worden in een ander land, vindt Verhulst veeleer klein: "Een politieke aardverschuiving wordt niet verwacht. Het zal zo zijn dat we nog altijd één grote partij hebben (N-VA, red.) en een aantal middelgrote partijen."

"N-VA legt de lat op 30 procent, ze wil opnieuw de grootste worden en ervoor zorgen dat er zonder hen geen regering kan gevormd worden. Maar de partij dreigt stemmen te verliezen aan Vlaams Belang, dat klaarstaat om een grote comeback te maken. CD&V wil de tweede partij blijven. En dan heb je een strijd om de derde partij. Maakt Groen daarbij een grote sprong vooruit of heeft de partij te vroeg gepiekt? Hoe zit het met de Vlaamse liberalen waarvan wordt gezegd dat ze niet echt in de campagne zaten? Kan SP.A het verlies beperken en haalt PVDA zijn eerste zetels in het Vlaams Parlement?", legt Wetstraatjournalist Bart Verhulst uit.

"Aan Franstalige kant wordt een doorbraak verwacht van de groenen van Ecolo. En het is uitkijken hoe hard de Franstalige liberalen van de MR worden afgestraft omdat die partij als enige Franstalige in de federale regering zat."

Meest gelezen