Videospeler inladen...

Een trein van felle lichtjes zichtbaar aan de hemel: het waren de zestig satellieten van SpaceX die u zag

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een bijzonder verschijnsel waarneembaar. Rond 1 uur was aan de hemel een streep van tientallen felle lichtjes zichtbaar die zich als een trein voortbewogen. Nee, het ging niét om sterren, zoals eerst gedacht. Het waren de zestig satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX die gelanceerd werden.

Vannacht werden satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX in een baan om de aarde gebracht. "De heldere lichtpunten vannacht rond 1 uur aan de hemel zijn dus de Starlink-satellieten van SpaceX", twitterde onze weerman Frank Deboosere.

Het Nederlandse persagentschap ANP schrijft dat in binnen- en buitenland mensen melding maken van het fenomeen. De ene vraagt zich af of het gaat om een "zwerm drones", de andere zegt "alsof de intercity langskomt door de lucht". De Nederlandse onderzoeker Marco Langbroek postte op zijn beurt op Twitter een spectaculair filmpje waarop duidelijk de "trein" van Starlink-satellieten te zien is:

Het project van SpaceX, het bedrijf van ondernemer Elon Musk, is bedoeld om een verbinding voor snel internet op aarde - en op termijn ook in de ruimte - te realiseren. Daarvoor zijn honderden satellieten nodig, waarvan de eerste zestig de ruimte zijn ingeschoten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen