Vlaams minister Homans vernietigt beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft de gemeenteraadsbeslissing van Sint-Genesius-Rode vernietigd om de oproepingsbrieven voor de parlementsverkiezingen volgens taalaanhorigheid te versturen. De taalwetgeving schrijft voor dat besturen van faciliteitengemeenten aan alle inwoners een document zoals een oproepingsbrief eerst in het Nederlands moeten sturen. Franstaligen die dat willen, kunnen nadien een document in hun taal aanvragen.

De Raad van State gaf in twee arresten de voorbije jaren echter aan dat het volgens haar voldoende is dat Franstaligen die aanvraag één keer om de vier jaar doen. Alle zes de faciliteitengemeenten rond Brussel hebben de voorbije jaren de Franstaligen de kans gegeven om zich te laten registreren.

Net als Linkebeek, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Kraainem, verstuurde ook Sint-Genesius-Rode de oproepingsbrieven aan de geregistreerde Franstaligen direct in het Frans.

Homans vernietigde recentelijk reeds dergelijke beslissingen zoals in Kraainem en doet nu hetzelfde in Sint-Genesius-Rode. Het schepencollege van Sint-Genesius-Rode besliste inmiddels om in beroep te gaan. Maar omdat de Vlaamse schepen Anne Sobrie (Engagement 1640) tegenstemde, moet de gemeenteraad binnenkort de beslissing over het beroep nog bevestigen. Dat zal door de grote Franstalige meerderheid geen probleem opleveren.

Meest gelezen