Videospeler inladen...

Amerikaanse Stella Chen wint Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

Stella Chen is de eerste laureaat van de 19e editie voor viool van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. De publiekprijs van Canvas en Klara gaat naar de enige Belgische violiste in de finale, Sylvia Huang. Zij is niet bij de eerste zes laureaten.

Vanavond waren de twee laatste finalisten aan de beurt, en daarbij viel even het licht uit op de scène van Bozar, door een stroompanne. Het Belgian National Orchestra en de Amerikaans-Canadese violiste Shannon Lee lieten zich niet van de wijs brengen, en speelden dapper en koelbloedig door in het donker.  

Lees verder onder de foto:

Na middernacht kwam kersvers juryvoorzitter Gilles Ledure het lijstje winnaars voorlezen. De eerste prijs gaat naar Stella Chen, een Amerikaanse van 26. Ze maakte indruk met haar puntgave vertolking van het verplichte werk en met een warme, solide toon in het concerto van Tsjaikovski.

Bekijk hieronder het moment waarop de winnares bekendgemaakt werd:

Videospeler inladen...

De tweede prijs is voor de flamboyante Canadees Timothy Chooi, die eveneens Tsjaikovski speelde in de finale. Derde is eveneens een Amerikaan, Stephen Kim, die het verplichte werk uit het hoofd speelde en het concerto van Brahms met veel power bracht.

De vierde plaats is voor de Amerikaans-Canadese Shannon Lee, bij wie het licht uitging -letterlijk- in de finale. Vijfde is de Hongaarse Julia Pusker, die als enige het concerto van Beethoven speelde. En de zesde laureaat is de Roemeense Ioana Cristina Goicea, die uitpakte met Sjostakovitsj.

De Canvas-Klara- publieksprijs, ter waarde van 2.500 euro is voor de enige Belgische kandidate, Sylvia Huang.

Winnaar Chen krijgt 25.000 euro en krijgt vier jaar een Huggins-Stradivarius in bruikleen. De zes laureaten nemen ook deel aan een hele reeks concerten in België.  

Winnares Stella Chen reageert: "Ik ben in shock en nu ga ik pasta eten"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een portret van winnares Stella Chen:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een Canvas-compilatie van alle twaalf de finalisten:

Videospeler inladen...

Het niveau van de vioolwedstrijd lag erg hoog, maar er was uiteraard veel discussie over de verschillende finalisten, hun prestaties en hun muzikale persoonlijkheden. 

Met de bekendmaking van de zes laureaten (de andere zes finalisten worden niet gerangschikt) komt een eind aan een wedstrijd die een maand duurt en het uiterste vergt van de violisten. Maar ook van de orkesten: het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie voor de halve finales en het Belgian National Orchestra in de finaleweek. 

Muziekliefhebbers kregen twaalf keer een leuk opgelegd werk te horen, "Fidl" van de Finse hedendaagse componist Kimmo Hakola, en voorts de klassiekers van het vioolrepertoire: vier keer het concerto van Tsjaikovski, drie keer Brahms, twee keer Sibelius, en telkens één keer Beethoven en Dvorak.

Stella Chen volgt dus Lim Ji Young op als winnaar bij de violisten.

Die Zuid-Koreaanse, die er vandaag ook bij was in Brussel, haalde in 2015 het nieuws toen een bijna-naamgenote verkeerdelijk op het podium kwam om de prijs op te halen.

Volgend jaar is het de beurt aan de pianisten in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Bekijk en beluister hieronder hoe Stella Chen het plichtwerk "Fidl" van Kimmo Hakola speelde in de finale:

Videospeler inladen...

Stella Chen speelde in de finale ook dit concerto van Peter Tsjaikovski:

Videospeler inladen...

Meest gelezen