Videospeler inladen...

Zes partijvoorzitters staan een laatste keer in de ring voor verkiezingsdag

Vanavond zijn zes partijvoorzitters voor een laatste keer met elkaar in de clinch gegaan. Gwendolyn Rutten (Open VLD), Meyrem Almaci (Groen), Bart De Wever (N-VA), John Crombez (SP.A), Wouter Beke (CD&V) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) hadden het in "Het grote debat" op Eén over klimaat, migratie en pensioenen. Echt veel nieuws was er niet te vernemen, maar hier en daar raakten enkele partijstandpunten wel duidelijker uitgeklaard.  

Klimaat is een van de grote thema's van deze campagne. In dat verband kwam Groen eens te meer onder vuur te liggen omdat de voorstellen van de ecologisten in verband met de salariswagens niet realistisch en niet betaalbaar zouden zijn.

"Een salariswagen - het woord zegt het zelf - is salaris, en van salaris blijf je af", zegt Gwendolyn Rutten klaar en duidelijk. "Geef een euro voor een euro terug, zo simpel is het."

"Ik vind het opmerkelijk hoe collega's die geen enkel plan hebben gewoon, niet eens luisteren", probeert Meyrem Almaci zich te verdedigen. "Een euro is een euro en je krijgt dat in de vorm van loon. Tegelijkertijd zegt de Europese Commissie dat er vandaag 1 miljard maatschappelijke kost is door het systeem. Die 1 miljard kan je gebruiken om iedereen een mobiliteitsbudget te geven." Met andere woorden: Almaci bevestigt hier dat wie zijn salariswagen zou verliezen door de groene plannen wel degelijk volledig wordt gecompenseerd. Het mobiliteitsbudget wordt op een andere manier gefinancierd.   

Lees verder onder het videofragment

Videospeler inladen...

In verband met migratie kwamen Tom Van Grieken en Bart De Wever met elkaar in botsing. "Wij willen een migratiestop, maar met de mensen die er zijn, doen we het", aldus de voorzitter van Vlaams Belang. "Maar met drie categorieën niet: als je naar hier komt om te profiteren van de sociale zekerheid, als je naar hier komt om criminele feiten te plegen of als je hier bent om een extreme vorm van de islam aan te hangen." De hoofddoek noemt hij een hinderpaal voor integratie, maar iedereen die zich Vlaming wil voelen, is voor wat hem betreft Vlaming. 

Bart De Wever vindt het allemaal niet erg geloofwaardig klinken. "De VB-lijsttrekker in Vlaams-Brabant (Dries Van Langenhove, red.) is veel duidelijker. Die zegt dat islam nooit Vlaams zal zijn, punt aan de lijn. Dan kan men met een hoofddoek nooit Vlaming zijn. Mijnheer Dewinter zegt in het parlement dat de koran a license to kill is; dan moet je die godsdienst verbieden en uit de samenleving verwijderen", zegt de N-VA-voorzitter met enig cynisme. "Je hoort hier een veel zachter verhaal waarmee ik enigszins kan leven, maar dat is niet de hoofdtoon in de propaganda van Vlaams Belang. Die is veel rauwer."

Lees verder onder het videofragment

Videospeler inladen...

De pensioenen vormden een van de grote thema's van de laatste twee campagneweken. Veel mensen liggen wakker van het feit dat ze mogelijk langer zullen moeten werken. Gefundenes Fressen is dat voor de SP.A, die de Zweedse coalitie onder vuur neemt. "Er is chaos gecreëerd", zegt John Crombez. "Men heeft zomaar uit het niets de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 verhoogd, in het programma van meneer De Wever staat dat die nog hoger moet als de levensverwachting nog hoger wordt, men heeft de pensioenbonus afgeschaft en men heeft niets gedaan aan de zware beroepen." 

Wouter Beke, wiens CD&V als het sociale gezicht van de Zweedse coalitie gold, probeert te pareren. "Ik denk dat we perspectief hebben gecreëerd." Beke pleit voor hervormingen. "Ik denk dat we in de volgende regering twee belangrijke zaken moeten doen: zorgen dat de lage pensioenen worden opgekrikt en zorgen dat we een antwoord hebben voor de zware beroepen." Dat laatste klinkt wat pijnlijk, want net daarin is de Zweedse coalitie de afgelopen legislatuur niet in geslaagd. Een open doel voor John Crombez: "Hoe kunnen de mensen dat nog geloven?" Beke moet erkennen "dat we de geschiedenis niet kunnen herschrijven."

Lees verder onder het videofragment

Videospeler inladen...

Tot slot mag elke partijvoorzitter één vraag aan een collega stellen. "Is het niet tijd voor een eerste vrouwelijke minister-president in Vlaanderen", probeert Wouter Beke steun te zoeken bij Gwendolyn Rutten voor de kandidatuur van Hilde Crevits (CD&V) als Vlaams minister-president. "In 2019 kan dat in Vlaanderen zijn, maar ook op het federale niveau", antwoordt Rutten, subtiel verwijzend naar haar eigen politieke ambities. "Een goed antwoord", concludeert Bart De Wever, zelf ook kandidaat minister-president. In elk geval een antwoord waarbij veel tussen de lijnen te lezen is, maar voor een duidelijk antwoord moet u wellicht nog even geduld hebben.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het volledige debat:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen