AFP or licensors

Al zeven kandidaten willen Theresa May opvolgen als partijleider en premier

Twee dagen na het aangekondigde ontslag van de Britse premier Theresa May hebben al zeven kandidaten zich gemeld om haar op te volgen. Gisteren hebben Matt Hancock, Andrea Leadsom en Dominic Raab zich aan het lijstje toegevoegd. Ze houden er uiteenlopende meningen op na over hoe het Verenigd Koninkrijk de uitstap uit de Europese Unie moet aanpakken.

Theresa May was al meermaals politiek dood verklaard, maar hield telkens stand. Ook nadat haar brexit-deal met Europa drie keer werd afgewezen door het parlement en nadat finale gesprekken met oppositiepartij Labour op een sisser uitgedraaid waren. Vrijdag gaf May er uiteindelijk de brui aan en kondigde ze aan dat ze op 7 juni ontslag neemt als partijleider en als premier.

De strijd om haar opvolging is intussen al volop losgebarsten. Twee dagen nadat May haar vertrek aangekondigd heeft, hebben al zeven kandidaten zich officieel gemeld om haar op te volgen als partijleider van de Conservatieven, en dus ook als premier.

Eerder al hadden Boris Johnson, Jeremy Hunt, Rory Stewart en Ester McVey zich kandidaat gesteld. Gisteren voegden Matt Hancock, Andrea Leadsom en Dominic Raab zich daaraan toe. En er worden nog kandidaturen verwacht.

Wie zijn de kandidaten?

 • Boris Johnson
  Uitgesproken voorstander van de brexit en op dit moment de grootste kanshebber
 • Jeremy Hunt
  Minister van Buitenlandse Zaken in de huidige regering-May
 • Rory Stewart
  Staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling in de huidige regering-May
 • Esther McVey
  Voormalig minister voor Werk en Pensioenen
 • Matt Hancock
  Minister van Sociale Zaken
 • Andrea Leadsom
  Tot voor kort fractieleidster in het Lagerhuis
 • Dominic Raab
  Tot voor kort brexit-minister in de regering-May

De zeven kandidaten houden er uiteenlopende meningen op na over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie moet verlaten.

Kandidaten kunnen zich nog tot 10 juni aanmelden. Daarna begint een race waarna uiteindelijk 2 kandidaten moeten overblijven. Die namen worden voorgelegd aan de Conservatieve partijleden. Tegen eind juli moet de opvolger van Theresa May bekend zijn.

Meest gelezen