Alexis Dragonetti bij de start van de Boekenbeurs in 2018.

Alexis Dragonetti, CEO Ballon Media en gedelegeerd bestuurder Boek.be, overleden bij ongeval

Alexis Dragonetti (50), een bekende naam uit het Vlaamse boekenvak, is zaterdag om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Dragonetti was CEO bij Ballon Media, dat onder meer de stripalbums van Jommeke uitgeeft. Hij was ook gedelegeerd bestuurder en het gezicht van Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs.

Het ongeluk gebeurde gisteren in de Craeybeckxtunnel op de E19 in Antwerpen. Rond 15 uur botste een wagen tegen de wand van de tunnel. De bestuurder werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is daar aan zijn verwondingen overleden. Er waren geen andere voertuigen betrokken bij het ongeluk.

Het slachtoffer is Alexis Dragonetti, geen onbekende in de Nederlandstalige boekenwereld. Hij was de CEO van de strip- en kinderboekenuitgeverij Ballon Media. Die geeft onder meer Jommeke, Largo Winch, De Blauwbloezen, Robbedoes, XIII, Thorgal, Lucky Luke en Kuifje uit.

Dragonetti was ook lid van de raad van bestuur van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), die de belangen verdedigt van uitgevers en boekimporteurs in Vlaanderen en Brussel. Hij was ook gedelegeerd bestuurder van Boek.be, de koepelorganisatie van boekverkopers en uitgevers die onder meer de Boekenbeurs in Antwerpen organiseert.

Ballon Media verspreidde afgelopen nacht een reactie via Facebook: "Hier zijn geen woorden voor. Enkel onze innigste gedachten en deelneming voor familie, vrienden, alle medewerkers bij Ballon Media en alle vrienden, collega’s uit de boeken- en stripwereld."

(Lees verder onder de Facebookpost)

"Ondernemend", "gedreven" , "bruisende inzet"

Er wordt met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Dragonetti. "Hij heeft de hele vernieuwing van de Boekenbeurs op gang gebracht", zegt Jo Nachtergaele van Ballon Media aan het persagentschap Belga. "Hij was heel ondernemend en gedreven en zat nog boordevol toekomstplannen."

"Met veel daadkracht en tomeloze inzet startte hij het vernieuwingstraject van de Boekenbeurs, gaf hij bepalend vorm aan de dagelijkse werking van Boek.be en legde met bruisende inzet de fundamenten voor voorspoedige relaties met vele betrokken spelers en instellingen op het terrein", reageert Boek.be in een mededeling. "Zijn ideeën inspireerden medewerkers en medebestuurders, die met overtuiging zijn beleid volgden."

Meest gelezen