CD&V-voorzitter Beke: "Uitslag noopt ons tot bescheidenheid", Crevits: "Aansluiting bij de mensen terugvinden"

CD&V moet nu bescheiden zijn, maar verantwoordelijk. Dat zei haar voorzitter Wouter Beke in een speech voor de verzamelde militanten. Beke zette ook boegbeeld Hilde Crevits in de bloemetjes. Ondertussen klinkt de roep tot vernieuwing luid bij onder meer de jongerenvoorzitter van de partij Sammy Mahdi.

Het was een korte speech die de CD&V-voorzitter gaf. Hij noemde de resultaten teleurstellend. "We willen nu eerst de uitslag analyseren en dan conclusies trekken", voegde Beke daaraan toe.

"We hebben een positieve campagne gevoerd waar redelijkheid, fatsoen en respect centraal stonden. En ja, we verschilden van mening met andere partijen, maar we zullen dat altijd doen op onze manier en met onze stijl. En niemand heeft die stijl beter belichaamd dan Hilde Crevits." Crevits werd de laatste weken naar voren geschoven als kandidaat voor het Vlaams minister-presidentschap.

"Ik blijf blij en fier over de manier waarop Hilde onze partij in de campagne heeft gezet", zei Beke kort daarna aan VRT NWS.

Wij zoeken altijd naar oplossingen en we willen mensen verbinden

Gaat CD&V het nu over een andere boeg gooien? "Het genetisch materiaal van onze partij zal altijd hetzelfde zijn. Als het gaat om polariseren en schofferen, dat zit niet in ons dna. Wij zoeken altijd naar oplossingen en we willen mensen verbinden. En ik denk dat veel mensen daar nog altijd behoefte aan hebben."

Een verklaring voor de nederlaag had Beke niet meteen. "Deze verkiezingsuitslag is een duidelijk signaal. Vlaanderen is op dat vlak niet uniek, maar wij zijn ook voorstander van een streng migratiebeleid. We hebben alleen discussies gehad over de stijl, maar over de aanpak waren we het meestal eens."

Bekijk hier de reactie van CD&V-voorzitter Wouter Beke:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Hilde Crevits, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen en kandidaat-minister-president,  vindt dat alle partijen zich moeten bezinnen over de opgang van Vlaams Belang. "We moeten zien waar het fout loopt. Waarom mensen liever harde slogans zien dan een verbindend project. We moeten weer de aansluiting bij de mensen terugvinden", kijkt Crevits in eigen boezem. "Dat is de verantwoordelijkheid van alle partijen."

De ambitie om minister-president van de Vlaamse regering te worden, moet Crevits opbergen, zegt ze. "We zijn niet aan zet. We wachten nu op het initiatief van wellicht N-VA en dan zullen we praten."

Bekijk hier de reactie van Hilde Crevits:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Vernieuwing

Sammy Mahdi is de jongerenvoorzitter van CD&V. Hij vindt het naar eigen zeggen teleurstellend dat "de mensen stemmen op een partij van angst en niet op een partij van hoop".

"We mogen nooit samenwerken met het Vlaams Belang, maar we moeten vooral naar de mensen blijven luisteren", reageert Mahdi nog. "We mogen hen niet marginaliseren. We moeten luisteren naar hun angsten."

Mahdi wil nu dat CD&V vernieuwt, vooral op het vlak van communicatie. "Op sociale media was het Vlaams Belang heel sterk deze campagne, daar moeten wij vernieuwen. We moeten de mensen ook op een volksere manier aanspreken en helder genoeg zijn."

"We moeten nu constructief meewerken, want zonder ons wordt het moeilijk om een meerderheid te vormen. We moeten mee aan tafel gaan zitten, om het land in de juiste richting te sturen."

Cordon sanitaire opheffen? Nooit van mijn leven. Over mijn lijk

"We moeten ons ook blijven bezinnen over hoe we kunnen zorgen dat mensen niet op extremen stemmen." Op de vraag of het cordon sanitaire nu kan sneuvelen, is Mahdi heel duidelijk: "Nooit van mijn leven. Over mijn lijk."

Bekijk hier de reactie van CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Nadruk op migratie

Ook Miet Smet, voormalig CVP-minister en Minister van Staat, vindt dat er nu iets moet veranderen bij CD&V. "De traditionele partijen hebben allemaal verloren. Ze moeten eens nadenken over de thema's die ze behandelen."

"CD&V is groot geworden op thema's als regionalisering en socio-economische problemen, maar nu zijn klimaat en migratie de grote problemen. Daar moeten wij meer de nadruk op leggen."

"We kunnen de grenzen niet sluiten, maar op Europees vlak moeten we strikter zijn." Op de vraag of de partij wat meer naar rechts had moeten opschuiven, antwoordt Miet Smet volmondig: "Ja".

Bekijk hier de reactie van Minister van Staat Miet Smet:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage van "Het journaal" over de nederlaag van CD&V:

Videospeler inladen...

Meest gelezen